Kašljam... rabim nekaj proti kašlju, prosim!

Muhasti – mrzli, topli in vlažni dnevi so odlična podlaga, da zbolimo na dihalih, kjer pogosto brez nadležnega kašlja ne gre. Mnogi ob tem iščejo načine, kako kašelj čim prej odpraviti. Vendar pozor, preden se obvladovanja kašlja lotite, preverite, za kakšen kašelj gre, da si z zaviralci kašlja ne boste povzročili več škode kot koristi.

Zakaj sploh kašljamo?

Kašelj je naš obrambni mehanizem. Brez njega bi se tujki in sluz kopičili v naših pljučih in nam v skrajnem primeru celo onemogočili dihanje. Kašelj torej skrbi, da so naše dihalne poti v pljučih prehodne in čiste. S kašljanjem oz. z eksplozivnim izdihom se namreč tujki in nakopičena sluz odstranijo iz pljuč, da ta lahko normalno opravljajo svojo funkcijo. Zasluga za to, da se kašelj sploh sproži, pa gre občutljivi sluznici sapnika in manjših sapnic. Ta je namreč zelo občutljiva in sproži refleks kašlja takoj, ko zazna prisotnost dražečih plinov, prahu ali pa kopičenje sluzi npr. zaradi infekcije dihal. Slednje – kopičenje sluzi, je prav tako del obrambe občutljive sluznice dihal. Več sluzi se namreč tvori zato, da vanje ujamemo prašne delce, mikrobe in druge tujke, ki jih nato s kašljem varno odstranimo iz dihal.

Zakaj ni pametno kašelj za vsako ceno preprečevati?

Kot vidite, je kašelj pomemben obrambni mehanizem telesa. Zato preden stopimo pred pult v lekarni, pomislimo na to, ali res potrebujemo nekaj »proti« kašlju. Kajti morda namesto tega potrebujemo prej naravne pripravke, ki bodo podprli prizadevanje telesa, da učinkovito in hitro očisti dihalne poti ob prehladu. To še posebej velja, če je naš kašelj moker, vlažen oz. produktiven. To pomeni, da imamo v pljučih višek goste sluzi, ki jo je potrebno iz pljuč odstraniti. Če v takšnem primeru uporabimo pripravke »proti« kašlju, bomo refleks za kašelj (oz. potrebo telesa po čiščenju pljuč) zavrli oz. ugasnili. Sluz in v njej nakopičeni virusi in/ali bakterije pa bodo ostali v dihalih in tam vnetje le še dodatno poglabljali. Kar pomeni tudi, da si bomo lahko iz navadnega prehlada po nepotrebnem pridelali še bronhitis ali celo pljučnico.

Kako ukrepati ob mokrem, vlažnem oz. produktivnem kašlju?

Kadar gre za moker kašelj, zaviralci kašlja niso na mestu. Običajno nas ob akutnih vnetjih spodnjih dihal, kot so prehlad in navadna gripa, muči predvsem moker kašelj. Na začetku vnetja  (v prvih nekaj dneh) je sicer kašelj lahko varljivo suh. Varljivo zato, ker takrat skoraj nič sluzi ne izkašljujemo, nas pa kljub temu draži, da pokašljujemo. A kmalu po tem obdobju se začne s kašljem iz sluznic spodnjih dihal luščit obilje sluzi, kar je znak intenzivnega boja imunskih celic s povzročitelji vnetja. Torej kadar imate občutek, da kašljate suho in ste na začetku prehlada, ne hitite z zaviralci kašlja. Njihova uporaba v tem primeru ni priporočljiva.

Varljivo suh kašelj ob prehladu, ki ga ni dobro preprečevati, je lahko tudi v primeru, ko pijemo premalo vode. Zato preden posežete po zaviralcih kašlja, preverite ali pijete 2 do 2,5 l vode na dan. Namreč če popijete premalo, se sluz lahko močno zgosti in zasuši na sluznici dihal. Izkašljevanje je zato v tem primeru oteženo, mi pa imamo občutek, da gre za suh kašelj. Ob večjem pitju vode in primernem vlaženju bivalnega prostora  se bo sluz ponovno zmehčala, zaradi česar jo boste tudi lažje izkašljali.

Naravnih pripravkov, ki olajšujejo izkašljevanje, je veliko. Npr. pri mokrem kašlju si lahko pomagamo s parnimi inhalacijami. V ta namen lahko večkrat na dan inhaliramo paro slane vode, ki pripomore k redčenju sluzi v dihalih. Parni inhalaciji lahko za še boljši učinek dodamo še par kapljic kvalitetnih eteričnih olj evkaliptusa, bora, poprove mete ali drugih. Evkaliptus je zaradi številnih blagodejnih lastnosti najbolj pogosto uporabljeno eterično olje ob težavah s kašljem. Poleg protimikrobnega delovanja namreč tudi blaži vnetja in pomaga obnavljati prizadete sluznice dihal. Že pripravljeno mešanico izbranih eteričnih olj za dihala, v kateri je tudi evkaliptus, najdete npr. v  A. Vogel Po-Ho eteričnem olju.

Med močnejše pripravke za lajšanje izkašljevanja, ki imajo s študijami potrjen način delovanja in so za uporabo varni, pa npr. sodi izvleček iz bršljanovih listov (Prospan). Za zdravilo rastlinskega izvora, ki je na voljo v pastilah, šumečih tabletah in v sirupu od 2. leta starosti dalje, je značilno, da ima kombinirano delovanje. Npr. sprošča krč mišic dihal (bronhov) in s tem zmanjša draženje sluznic dihal. Manj draženja sluznice pa pomeni manj draženja h kašlju. To je npr. posebej dobrodošlo ob začetku prehlada, ko se v pljučih še ne tvori veliko sluzi, nas pa kljub temu draži h kašlju. Prospan prav tako tudi mehča in redči gosto sluz, ki se nabira v pljučih. Ta se zato lahko lažje odlepi od sluznice dihal in ob kašlju z lahkoto izloči ven. Posledično torej skozi normalno odprte in ne zakrčene dihalne poti zmehčano sluz lažje izkašljamo. Ker je naloga učinkovito opravljena, tudi potreba po kašlju s Prospanom kmalu izzveni.

Poleg navedenega pomaga tudi redno čiščenje nosu in nosnih prehodov, da lahko neovirano dihamo skozi nos. Kadar moramo dihati skozi usta, to izsušuje sluznico spodnjih dihal in povzroči draženje h kašlju. 

Kako ukrepati, ko nas k suhemu kašlju draži iz grla?

Ker je ob prehladu pogosto prizadeto tudi grlo, se lahko pojavi tudi draženje k suhemu kašlju iz grla. Torej tu ne gre za suh dražeč kašelj iz pljuč, temveč iz grla. V tem primeru bodo dobrodošli pripravki, ki bodo umirili in obnovili prizadeto sluznico v grlu. Tako bo tudi draženje k suhemu kašlju izzvenelo.

Npr. učinkovito lahko pomagajo čaj ali pastile iz islandskega lišaja. Če se odločimo za čaj, ga je potrebno piti po požirkih čez cel dan. Prednost pastil (npr. Isla moos pastile) pred čajem je med drugim tudi enostavnejši način jemanja. Pastile namreč lahko večkrat na dan (pa tudi ponoči) počasi raztopimo v ustih. Na ta način ostaja sluznica grla ves čas zaščitena pod slojem polisaharidov lišaja, ki se sproščajo iz pastil. Ker je na ta način sluznica ves čas ustrezno vlažna in zaščitena pred mikrobi in dražečimi snovmi, se lahko  hitro obnovi oz. pozdravi. K temu seveda prispevajo tudi protibakterijsko delujoče lišajne kisline. Ker se sluznica grla lahko na ta način hitro pozdravi, se tudi dražeč suh kašelj iz grla umiri.

Veliko več o naravnih ukrepih ob pojavu kašlja si lahko preberete tudi v knjižici  Adijo prehladi, ki jo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se