Vnetje srednjega ušesa pri otrocih

Otitis media ali vnetje srednjega ušesa je bolezen, ki se najpogosteje pojavi pri dojenčkih in majhnih otrocih, nastane pa v bistvu kot zaplet pri vnetju nosno žrelne votline. Gre za vnetje prostora ob bobniču.

Povzročitelji bolezni so največkrat streptokoki, stafilokoki, pnevmokoki in virusi in ti morajo prepotovati zelo kratko pot: Evstahijeva cev, ki povezuje nosni del žrela in srednje uho ter ga prezračuje, je pri otrocih zelo kratka in ozka in pri vnetju pogosto oteče, zaradi česar izloček in gnoj zastajata v srednjem ušesu. Ločimo akutno (do tri tedne) in kronično vnetje, akutno delimo naprej na gnojno in kataralno.

Bolezen se pogosto pojavi nenadoma: otrok se zbudi od močne kljuvajoče bolečine in glasno joka, prijema se za ušesa in ga je težko pomiriti. Temperatura je močno povišana. Otroci lahko tožijo za oslabelostjo sluha. Dojenčki, ki imajo vneto uho, slabo pijejo in so nemirni, lahko imajo tudi drisko. Včasih opazimo tudi gnoj, ki teče iz sluhovoda. Hospitalizacija običajno nastopi zaradi dehidracije.

Akutno serozno (nebakterijsko) vnetje srednjega ušesa s pordelim bobničem in tekočino v srednjem ušesu je ob prehladih relativno pogosto, saj naj bi se pojavljalo pri tretjini do polovici mlajših otrok s prehladnim obolenjem.

Akutno bakterijsko vnetje z izbočenjem bobniča, gnojem v srednjem ušesu ali gnojnim iztokom iz ušesa pa je redkejše.

Obisk zdravnika

Pri sumu na vnetje ušesa je obisk zdravnika nujen. Izkušen pediater bo s pogledom v uho takoj ugotovil, ali je srednje uho res vneto in, ali gre za bakterijsko ali virusno vnetje in temu primerno določil ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje

Protibolečinsko in za znižanje telesne temperature dajemo paracetamol, v obliki sirupa ali svečk, še zlasti, ko je otroka težko pomiriti, je lažje dati svečko. Ibuprofen dajemo, kadar paracetamol ni dovolj močan, pri morebitnih alergijah nanj in kadar je vnetje res močno, saj deluje tudi protivnetno. Svetuje se nazalni dekongestiv v obliki kapljic ali pršila, ki ga otroku 2 – 3 krat na dan kapamo v nos, pri vnetju zunanjega ušesa lahko antibiotične kapljice kapamo tudi v ušesa. Čeprav akutno vnetje srednjega ušesa v 80 % mine samo od sebe v 7 do 14ih dneh, kar pomeni, da antibiotik ni nujno potreben, ga dajemo v izogib zapletom in zaradi občutne pospešitve zdravljenja. Antibiotik dobijo prav tako vsi dojenčki, mlajši od 6 mesecev. Amoksicilin je antibiotik izbora za vse, ki niso alergični na peniciline. 

Na voljo je tudi zdravilo naravnega izvora, ki sicer deluje na nosno sluznico in na sinuse, vendar s tem učinkovito prepreči razširitev vnetja na srednje uho. To zdravilo se imenuje Sinupret sirup in vsebuje 5 zdravilnih rastlin (rumeni svišč, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša). Deluje tako, da zmanjša oteklino vnete nosne sluznice, razredči sluz, izboljša drenažo sinusov in s tem olajša izločanje sluzi. Na voljo je v obliki peroralnih kapljic in tablet. Uporablja se lahko sočasno z antibiotiki.

Uradno registrirano zdravilo za otroke od 2. leta dalje.

Nefarmakološki ukrepi

Preventiva

Pri majhnih otrocih in dojenčkih je preventiva usmerjena predvsem v preprečevanje okužb dihal, kamor sodi redno čiščenje noska s fiziološko raztopino, umivanje rok, izogibanje stikom z bolnimi ter izogibanje krajem, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Ko otrok že zboli

Svetujemo, da na ušesa polagate tople obkladke ali mu s telesom (v naročju) grejete ušesa. Toplota namreč pomaga proti bolečinam.

Parne kopeli za glavo pripomorejo k zmanjšanju otekline Evstahijeve cevi in pomagajo sprostiti uho.

Zapleti

Najpogostejši zaplet je mastoiditis, pri katerem nastane oteklina in rdečina za uhljem, hkrati s štrlečim uhljem. Pri teh otrocih je največkrat potrebna operacija, s katero odstranimo vnetje in tako preprečimo nadaljnjo širjenje vnetja do možganskih ovojnic. Drugi zapleti: okvara (pareza) obraznega živca, antritis (vnetje antruma). Oboje se zdravi kirurško in z visokimi dozami antibiotikov. Pojavijo se lahko tudi razni ognojki in vrste meningitisa, ki se prav tako zdravijo operativno in z antibiotiki.

 

Nasveti Alfreda Vogla

Alfred Vogel je pri vnetju sluhovoda in srednjega ušesa priporočal čebulne obkladke, ki jih damo na uho, ter svetoval izogibanje težki in začinjeni hrani. Spiranje sluhovoda pri vnetju le tega naj bi bilo dovoljeno le s čajem ozkolistnega trpotca, kamilic, ognjiča in melise.

Tudi sam je opozarjal na nevarnosti vnetja srednjega ušesa, ki se, nepravilno zdravljeno, lahko razširi na možganske ovojnice. Zaradi napačnega zdravljenja lahko pride tudi do naglušnosti. Če čebulni obkladki ne pomagajo, je svetoval gorčične. Če tudi to ne pomaga, je svetoval Bauscheidtov način odvajanja, torej da se bolezen navzven odpre.

Uporabljajo se lahko tudi nekateri homeopatski pripravki, kot je Belladonna D4, Ferrum phos. D6 in Hepar sulph. D4, dokler se uho gnoji in Silicea D12, ko se preneha gnojiti. Več o tem, kateri homeopatski izdelki so na voljo v Sloveniji in kateri bi bili primerni, se posvetujte s farmacevtom v izbrani lekarni.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.


Viri:

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se