Cyclodynon: Uspešen pri lajšanju simptomov PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) je ciklična motnja, ki se pojavlja v ovulacijskih ciklusih. Vsaka ženska v reproduktivnem obdobju ima vsaj enega izmed simptomov, ki so značilni za PMS. Ali ste vedeli, da obstaja naraven način, s katerim lahko učinkovito blažimo simptome menstrualnega cikla?

Rešitev za lajšanje težav PMS je zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon, ki vsebuje izvlečke navadne konopljike. V članku bomo osvetlili njene zdravile učinkovine, pojasnili, zakaj ob PMS prihaja do telesnih in psihičnih sprememb v ženskem telesu ter pogledali, kako si pri tem lahko pomagamo.

Glavni simptomi in znaki

O PMS govorimo, ko se simptomi pojavijo v času lutealne faze predmenstruacijskega ciklusa, včasih takoj po ovulaciji, in se popolnoma umirijo v času folikularne faze. Kadar pa prevladujejo psihični simptomi, ki so dovolj resni, da prekinejo normalno socialno in poklicno delovanje ženske, pa govorimo o predmenstruacijski disforični motnji (PMDD).

Več kot tri četrtine žensk občuti v obdobju PMS bolj ali manj izražene telesne ali duševne spremembe. Glavne simptome razdelimo na:

  • afektivne (depresija, žalost, vznemirjenost, napetost, zaskrbljenost, jokavost, nemir, jeza, osamljenost, spremembe v teku, požrešnost, spremembe v spolnem življenju, bolečine, glavobol ali migrena, bolečine v križu, bolečine v dojkah, krči v trebuhu in bolečine v mišicah),
  • kognitivne (nihanje v počutju, težave pri koncentraciji, zmanjšana uspešnost, zmedenost, pozabljivost, nagnjenost k nesrečam, zapiranje vase, čustveni izlivi),
  • zadrževanje tekočin (občutljivost in povečanje dojk, pridobivanje telesne teže, napihnjenost in otekanje trebuha, otekanje udov) in
  • splošne somatske znake (utrujenost, vrtoglavica, slabost, nespečnost).

Kje pa se skrivajo vzroki za pojav omenjenih simptomov? Strokovnjaki so odkrili, da je raven serotonina v obdobju PMS znižan, še posebej v zadnjih desetih dneh menstrualnega cikla, medtem ko druge raziskave poudarjajo pomembnost endorfinov beta. Predmenstruacijski znaki naj bi bili abstinenčni simptomi, ki nastopijo ob hitrem padcu endorfinov beta po osemnajstem dnevu menstrualnega cikla. Pred tem pa naj bi se dejavnost endorfinov beta sorazmerno povečala. Kot pomemben etiološki dejavnik stroka omenja tudi spremembe cirkadianega ritma oziroma kronološke motnje. Na to kažejo spremembe v koncentraciji melatonina. V eni od študij pa je bilo ugotovljeno, da se simptomi 2,1-krat pogosteje pojavljajo pri kadilkah kot pri nekadilkah ¹.

Zdravljenje

Vedno več posameznic se za umiritev simptomov zateka k nefarmakološkim ukrepom. Ob lažjih oblikah PMS se lahko poslužimo zdravljenja s povečano telesno dejavnostjo, dieto z več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Sodobne raziskave kažejo, da je zelo učinkovito tudi zdravljenje s kognitivno vedenjsko terapijo, s katero izboljšamo razpoloženje in zmanjšamo simptome PMS.

Zelo učinkovita rešitev pri lajšanju simptomov menstrualnega cikla je tudi zdravilo rastlinskega izvora Cyclodynon. Njegova največja prednost je, da z uporabo lahko pričnemo kadarkoli v menstrualnem ciklu, tudi med samo menstruacijo in ne samo ob pojavu simptomov PMS. Cyclodynon vsebuje izvlečke navadne konopljike, poskrbi za hormonsko ravnovesje in izboljša tako telesne kot psihične simptome PMS. Za dosego optimalnega učinka je zdravilo Cyclodynon priporočljivo neprekinjeno jemati vsaj 3- do 6 mesecev, tudi med menstruacijo.

Zakaj je Cyclodynon tako učinkovit? Za bolezni reproduktivnega sistema so med zdravili rastlinskega izvora na prvem mestu zdravila iz plodov navadne konopljike. Njene glavne identificirane učinkovine so diterpenoidi (viteksilakton), eterično olje (glavne komponente 1,8-cineol, limonen, α- in β-pinen), flavonoidi (kasticin, viteksin) in iridoidni glikozidi (agnuzid, avkubin). Najpomembnejši mehanizem delovanja navadne konopljike je verjetno znižanje ravni serumskega prolaktina ².

Izsledki raziskav

Osem od dvanajstih randomiziranih kontroliranih kliničnih raziskav s področja zdravja žensk se je osredotočalo na različne predmenstrualne simptome: bolečine v hrbtu, menstrualne bolečine, polnost dojk, spremembe razpoloženja, jeza, glavobol, astenija, razdražljivost, sprememba apetita in motnje spanja. Glede PMS so pri sedmih od osmih raziskav ugotovili boljšo učinkovitost navadne konopljike v primerjavi s placebom, piridoksinom in magnezijevim oksidom. Prospektivna študija na 41 ženskah s PMDD je ugotovila učinkovitost tako zaviralca ponovnega privzema serotonina fluoksetina kot navadne konopljike ².

Suzana Križ

Viri:

  1. Predmenstruacijski sindrom, Klinika za ginekologijo in porodništvo, UKC Maribor, 2009. https://dk.um.si/Dokument.php?id=110255&lang=eng
  2. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018.  https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se