Ukrotite PMS in uživajte v svoji ženskosti

Menstruacija oziroma tisti dnevi v mesecu pri ženskah niso vselej na dobrem glasu. Preprosto, drugačni so. Najbolje bi bilo, da bi se ženska takrat umirila, se spočila in pustila, da se stene maternice očistijo. Tega pa si večina preprosto ne more predstavljati, saj bi to vodilo v precejšen zastoj v vsakdanjiku.

PMS v tisočerih oblikah

Pravi vihar se pojavi zlasti v dneh pred nastopom menstruacije. PMS ali, na dolgo, predmenstrualni sindrom lahko prizadene tako telo kot duha. Iznenada se pojavijo glavoboli, tiščanje v glavi, občutek teže v medenici, napihnjenost, bolečine v mišicah, občutljivost v dojkah, slaba prebava in povečan apetit. Na določen del cikla lahko opozorijo tudi spremembe na koži obraza. Hkrati poteka še pravi čustveni vihar. V teh nekaj dneh gre vsaj v mislih lahko vse narobe. Občutljivost in ranljivost hitro pripeljeta do konfliktov in solz. Za piko na –i se izžetosti na koncu pridruži še krvavitev.  Prvi dnevi in noči so najbolj občutljivi in nepredvidljivi. Potem se vse umiri. Do ovulacije. Nekatere ženske jo občutijo, druge ne. Nekatere navda z energijo, druge blago spominja na poprej omenjeni vihar.

Urejen cikel – urejeno življenje nasploh

Enako kot morje valovijo tudi hormoni ženske v plodni dobi. 28-dnevni cikel se spreminja kot letni časi. Tu so štirje tedni intenzivnih sprememb, ki jih ženska čuti vse od zgodnjega najstništva in prve menstruacijo pa do nekje petega križa in menopavze.

Menstrualni cikel je dar narave in bi moral potekati brez oviranja vsakdanjika. Sodobna ženska opravlja številne aktivnosti. Mlada dekleta so vpeta v izobraževanje, ženske gradijo kariero in opravljajo službene in družinske obveznosti. Med vsem tem si je potrebno vzeti tudi čas za šport, druženje in počitek.

Urejen menstrualni cikel omogoča tudi urejen in zdrav življenjski slog. Pomembno je, da poznamo svoje telo in spremembe doživljamo kot normalne. Urejenost cikla je zelo pomembna tudi pri načrtovanju družine. Poteka cikla ne moremo spreminjati, lahko pa mu sledimo. Datum zadnje menstruacije je pomemben podatek tudi za ginekologa. Lahko sporoča hormonsko neravnovesje, stanje vašega telesa ali zgodnjo nosečnost. Izostajanje ali zamujanje menstruacije lahko pomeni tudi resnejši zaplet. Zgodi se tudi, da se menstrualna krvavitev pojavi prej, preden cikel sklene 28 dni. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da obiščete ginekologa.

Menstrualni cikel mora žensko podpirati. Intenzivne spremembe pred menstruacijo so lahko ovira za marsikatero posameznico, saj lahko preprečujejo vsakdanje aktivnosti. Hkrati pa vam lahko uničijo tudi prijeten dopust, pomemben izpit, velik projekt …

Pomoč narave pri urejanju cikla

Telesu lahko do urejenega cikla pomagamo tudi povsem naravno. Suhi ekstrakt navadne konopljike, ki je vsebovan v zeliščnem zdravilu Cyclodynon, pripomore k hormonskemu ravnovesju, s tem pa tudi bistveno ublaži simptome PMS ter izboljša telesne in psihične spremembe, ki ga spremljajo. Za pozitivne spremembe in adaptacijo telo potrebuje od tri do šest mesecev. Zdravilo Cyclodynon uživamo brez prekinitve, vsak dan cikla, tudi med menstruacijo.

Ob tem je pomembno zavedanje, da na svoj cikel vplivamo tudi z življenjskim slogom. Izčrpanost, pomanjkanje spanja, stres, uživanje alkohola in kave pomembno vplivajo na izražanje PMS. Pri izgorelosti in izčrpanosti lahko menstruacija tudi popolnoma izzveni. Bodimo prijazni do sebe in negujmo telo z zdravim življenjskim slogom. Cyclodynon naj bo ob tem v pomoč, ki vodi k ravnovesju in podpori vsake ženske.

Le tako menstrualni cikel ne bo več vihar, temveč mirno morje s prijetnimi valovi, na katerih se bo nežno pozibaval sleherni dan srečne in zadovoljne ženske.

Lucija Šušteršič

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se