Glas - glasbilo, ki nam je položeno v zibko

Kako opisati glas? Potrebnih je kar nekaj prispodob in slikovitih pridevnikov. Lahko bi rekli, da se v grobem delijo na otroške, ženske in moške. Pri otrocih se glas spreminja najbolj intenzivno. Vse mišice in votline, ki ga oblikujejo, spreminjajo oblike in tonus. Posebno misijo opravijo tudi najstniški hormoni. Najbolj zrel glas imamo v zgodnji odrasli dobi, nato pa ga z leti oplemeniti naš šarm. Glas se pravzaprav poglobi.

Z glasom izražamo čustva in občutke. S spreminjanjem glasa lahko zgodbam povsem spremenimo pomen. Zanimivo je, da raba in skrb za glas pomirjata. To spoznate, če v svoj vsakdan dodate petje. Posebno zgodbo o ljubezni do petja nam je zaupala naša sodelavka Danica Mlakar Šest.

Zgodba o petju …

Pred davnimi, davnimi časi … no, pa ne tako dolgo nazaj, se je rodila deklica. Že v zibelko so ji bili položeni in zaupani  talent, posluh, čudovit zven in ljubezen do glasbe. Prve pesmi, ki so jo zazibale v spanec, so ji peli starši. Ker je glasba vibracija in glasilke instrument, se je tudi mala deklica nalezla ljubezni do petja . Danica pravi, da so bile njeno prvo večštevilno občinstvo krave na paši. Očitno jih je njen glas pomirjal in navduševal, saj so redno obiskovale njene nastope na zelenih tratah. Hkrati se tudi zaradi družbe rogatih prijateljic ni bala drugih vsiljivcev iz divjine, saj, kot pravijo – kdor poje, zlo ne misli. Če pomen malo razširimo - petje sprošča, pomirja in združuje. Glasba, zven, glas prebudijo telo. Najmočnejši melodiji se pridružijo še ostali z občutki. Zato petju ali prisluhnemo ali pa se mu pridružimo. Zborovsko petje je v naši deželi zelo priljubljeno. Zborčki se oblikujejo iz različnih interesov, a s skupnim imenovalcem – ljubeznijo do petja. Sodelovanje v zboru je tudi način druženja in preživljanja prostega časa. V zborih spoznamo tudi dobre prijatelje, včasih tudi partnerje.

Tudi Danico je ljubiteljsko petje vodilo v zbore. Najprej v osnovnošolski zborček, kasneje se je pridružila tudi cerkvenemu. Z že oblikovanim glasom je sodelovala tudi pri zboru v srednji šoli in kasneje pri folklorni skupini. Narodne pesmi ter plesi so ji še danes v posebno veselje. Poseben čar zborovskega petja je nabor glasov in njihove vloge. Danica se je na lestvici višin in nižin našla v altovskih legah. Pravi, da je z leti napredovala v drugi alt. Tudi barva njenega glasu pri govoru je žametno prijetna. Ne glede na barvo glasu pa lahko prav vsak posameznik gradi svoj glas in širi razpon. Navadno ga merimo v oktavah. Da pridelamo nekaj tonov spodaj ali pač zgoraj, pa so potrebne raznolike vaje. Pojemo dobesedno »iz srca«, zagotovo izpovedno, za to pa je potrebno zgraditi tudi solidno mišično podporo.

Dih in opevanje

Ključ do tona je dih, na katerega ga pripnemo. Uporaba in nadzor nad trebušno prepono sta obvezna. Odlična vaja za pljuča je globok vdih ter počasno spuščanje zraka s črko -s – kot da pušča balon. Preizkusite tudi črko -š. Pri petju se  nekoliko dlje zadržimo na samoglasnikih, preskakujemo pa s soglasniki. Za opevanje se po lestvicah sprehajamo z zlogi: ma, me, mi, mo, mu. Lahko jih tudi razširimo na ma-ha-ha-e, me-he-he-e, mi-hi-hi-i, mo-ho-ho. Plezamo za pol tona. Tako lažje premagujemo meje.

Nega glasu

Razpon in barva glasu sta odvisna tudi od skrbi za zdravje pevskega aparata. Kot pravi Danica, se je pevskim vajam za krajši čas odpovedala le v času, ko se je intenzivno posvečala materinstvu. Utrujenost pusti glasu svojevrsten pečat. Sicer pa na svoj glas pazi zgledno. Pravi, da jo cigarete, alkohol in kričanje nikoli niso premamili. Ti trije dejavniki namreč močno poškodujejo grleno sluznico. Še vedno si raje privošči pastile Isla, dober čaj, topel šal in inhalacije. Zmotno velja, da je tovrstno vlaženje zgolj kurativa za grlo. Lahko je tudi prijetna nega glasilk.

Kje in kako lahko trenirate glas? Danica meni, da kjerkoli. Sama se na službenih poteh opeva kar za volanom. Petje uporablja tudi za učinkovito vajo fokusa. Ko pojete, dvigujete energijo ter izboljšate razpoloženje. Hkrati pa so pojoči vozniki tudi najbolj strpni in prijazni ljudje, ki rdečo luč na semaforju počakajo z nasmehom. Danica nam bo v nadaljnjih epizodah zaupala še nekaj drobcev svoje pevske in poslovne kariere. Tokrat pa moram zaključiti, saj se ji že mudi … na pevske vaje. Do prihodnjič.

Lucija Šušteršič

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se