Rdeča pesa – čudež iz domačih krajev

Zdrava prehrana je eden osnovnih gradnikov zdravja. Ko to zaškriplje, se ga trudimo krpati na več načinov. Na najboljši poti smo, ko se čim bolj »držimo doma« in uživamo domačo  hrano. Rdeča pesa ali sok rdeče pese je eno najboljših živil, ki nam lahko ponovno povrne zdravo rdečico na obraz. Z njo si lahko učinkovito pomagamo tudi v sezoni prehladov.

Rdeča pesa krepi imunski sistem

Rdeča pesa vsebuje obilje vitaminov in mineralov, ki pomagajo krepiti naš imunski sistem. Posebej v zimskem času nas učinkovito ščiti pred prehladi in okužbami. V ljudski medicini je znana tudi uporaba pesinim obkladkov pri povišani telesni temperaturi, zlasti pri otrocih.

 

 

Rdeča pesa razstruplja

Sok rdeče pese ali uživanje surovih gomoljev pomaga nevtralizirati strupe, ki se kopičijo v jetrih in ledvicah. Posebej priporočljivo je sok zaužiti zjutraj, na prazen želodec. S tem bo telo prejelo izjemno dozo energije.

Rdeča pesa za boljšo kri

Največ koristi imamo od surove rdeče pese. Če je le mogoče, jo sočimo, v nasprotnih primerih posegamo po kakovostnih sokovih, kot je dr. Steinberger. Posebej koristna hranila so folna kislina, kalij in železo, s katerimi je rdeča pesa zelo bogata. Priporočljivo je, da ob soku rdeče pese zaužijemo še nekaj vitamina C, ki nam pomaga bolje izkoristiti železo.

Znižuje krvni tlak in holesterol

Sok rdeče pese znižuje krvni tlak v primeru, ko je ta povečan, in tako znižuje tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj. Sok je tako posebej priporočljivo uživati v primeru povišanega tveganja, ki pa je pri sodobnem načinu življenja zelo pogosto. S sokom rdeče pese preventivno delujemo tudi proti povišanemu holesterolu.

Pomaga pri prebavnih tegobah

Pri bruhanju in driski nam koristi zlasti kalij, ki ga je v pesi zelo veliko, prav tako pa z uživanjem rdeče pese nadomeščamo tudi druge izgubljene minerale. Rdeča pesa vsebuje tudi veliko vlaknin, zato je njeno uživanje priporočljivo tudi pri težavah z zaprtjem. V slednjem primeru je peso priporočljivo zaužiti celo, kot zelenjavo.

Izboljšuje fizične zmogljivosti

Sok rdeče pese zmanjšuje porabo kisika med vadbo, s tem pa izboljšuje tudi telesno vzdržljivost.

Pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem

Tudi v ta namen čim pogosteje posegamo po soku iz rdeče pese oz. rdečo peso sočimo sami.

Zmanjšuje tveganje za demenco

Nitrati v rdeči pesi pomagajo prekrvaviti možgane, kar vodi v boljše kognitivne sposobnosti.

Rdeča pesa pomlajuje

Rdeča pesa vsebuje obilje antioksidantov, ki med ostalim preprečujejo tudi prezgodnje staranje kože.

Preprečuje razvoj tumorjev

Rdeča pesa je zelo dobrodošlo hranilo pri bolnikih z rakom, tudi ob oz. po zdravljenju s kemoterapijo.

Kuhana ali surova?

Za čim boljši izkoristek hranilnih snovi je surovo peso priporočljivo uživati v čim bolj surovi obliki. Če jo kuhamo, jo dušimo le kratek čas. V surovi obliki jo najlažje zaužijemo v obliki soka. Dr. Steinberger bio sok rdeče pese je pripravljen iz ekološko pridelane rdeče pese takoj po obiranju. Pripravljen je po nežnem postopku, kar zagotavlja zelo visoko vsebnost pomembnih hranil.

Ali ste vedeli?

  • Ste opazili rdeče obarvano blato ali urin? Brez skrbi, če ste uživali rdečo peso. Ta namreč vsebuje rdeče barvilo, ki se med drugim uporablja tudi v prehranski industriji in je povsem nenevarno.
  • Sok rdeče pese je Alfred Vogel priporočal posebej otrokom v prvih dveh letih življenja, med puberteto, nosečnostjo, med dojenjem in v meni.

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se