Otrok kašlja–Kako ukrepati?

Ko zakašlja otrok, v prsih dobesedno zaboli tudi starše. Pa vendar kašelj otroke spremlja občutno večkrat in tako se vsakič znova soočamo z vprašanjem, kako otroku ustrezno pomagati. Načinov je več in več kot jih povežemo, hitreje bo otrok znova zdrav.

 

 

Poskrbite, da bo otrok dovolj hidriran

Kašelj je lahko eden prvih opozorilnih znakov, da otrok pije premalo. Če ni dovolj hidriran, se njegove dihalne poti dobesedno skrčijo,  saj telo varčuje z vodo. Osnovna tekočina je čista voda. Torej tudi če otrok spije veliko čaja, kompota in sokov, ob tem nujno potrebuje tudi vodo. Voda bo gosto sluz razredčila, zato se bo lažje odkašljal in bil hitreje spet na nogah.

Ob tem je koristno poskrbeti tudi za dovolj vlage v prostoru, posebej v zimskem času, ko je zaradi ogrevanje zrak bolj suh. Poskrite tudi za redno prezračevanje.

Odprite njegove dihalne poti

Aromaterapija v prostoru je lahko učinkovit naravni pomočnik tako v boju proti mikroorganizmom kot pri lažjem dihanju in posledično odpravi kašlja. Pomembno je, da izbiramo izključno naravna eterična olja. Posebej priporočljivi so eterično olje evkalipta, mete, komarčka in nekateri drugi. Voglova mešanica Po-Ho poleg naštetih vsebuje še eterično olje brina in kumine. Z edinstveno kombinacijo petih dragocenih in povsem naravnih eteričnih olj lahko otroku pomagamo na več načinov, saj lahko olje uporabljamo tako v izparilniku kot v obliki inhalacij. Nekaj kapljic olja nakapljamo v vročo vodo, nad katero se skupaj z otrokom pokrijemo z večjo brisačo in se prepustimo blagodejnemu vplivu zdravilne pare. Posebej mlajšim otrokom lahko kapljico ali dve te mešanice damo tudi na tkanino, ki jo položimo v bližino vzglavnika, preko dne pa lahko moč eteričnega olja izkoristimo tudi tako, da mu kapljico le-tega kanemo na šal ali njegov ovratnik.

Inhalacije lahko izvajajo tudi s pomočjo kamiličnega čaja, na že opisan način. Izkoristimo pa lahko tudi moč čebulnih hlapov, kot je svetoval že Alfred Vogel v izjemnem zdravstvenem priročniku za vso družino Ljudski zdravnik. Čebulo le prerežemo na pol in jo položimo v bližino otrokovega ležišča (npr. na nočno omarico). Tako bo otrok vso noč deležen blagodejnih učinkov čebule, ki se bodo sproščali v zrak.

Izberite ustrezen sirup za kašelj

Če ste spomladi zamudili sveže smrekove vršičke, lahko kakovosten sirup kupite tudi v lekarni. Tak je tudi Santasapina Junior, ki pomaga zlasti pri mokrem oziroma produktivnem kašlju, ki je tudi najpogostejši. Smrekovi vršički redčijo gosto sluz in umirjajo kašelj in hripavost. 

Zelo znano je tudi zdravilo iz izvlečka bršljana Prospan. Gre za povsem naravno in zelo učinkovito registrirano zdravilo, ki ga pogosto priporočajo tudi zdravniki in farmacevti. Njegova izrazita prednost v primerjavi z drugimi sinteznimi zdravili za kašelj je v tem, da tega ne zavira, temveč izkašljevanje olajša. Gosta sluz se z njegovo pomočjo razredči in tako lažje izloči. Prospan obenem tudi širi dihalne poti in tudi na ta način pripomore k lažjemu izkašljevanju. Ker kašlja torej ne zavira (kar je značilno za nekatere sirupe, ki se predpisujejo ob suhem kašlju), tudi ni nevarnosti, da bi se v pljučih ustvarilo nevarno leglo za mikroorganizme, saj otrok sluz izkašlja. Prav v Sloveniji je bila s tem zdravilom pred nekaj leti izvedena klinična raziskava na otrocih, ki je potrdila izjemno dobro delovanje tako pri suhem kot pri produktivnem kašlju.

Oba sirupa, tako Santasapina Junior kot Prospan, lahko otroku ponudimo tudi sočasno z morebitnim antibiotičnim zdravljenjem, primerna pa sta za otroke od 2. leta starosti.

Od drugih naravnih pripravkov, ki lahko pomagajo umiriti kašelj, naj omenimo še pastile Isla Junior, ki pomagajo zdraviti zlasti težave zgornjih dihalnih poti. Otroku pomagajo v primeru bolečega grla, praskanja po grlu, hripavosti in siljenja h kašlju. Kot ostali omenjeni pripravki so tudi pastile Isla povsem naravne, različica Junior pa je z okusno naravno aromo jagode namenjena posebej otrokom.

Okrepite otrokov imunski sistem

Trden imunski sistem bo lažje kos virusnim in ostalim obolenjem, s katerimi se otroci tako pogosto srečujejo v vrtcih in šolah. Posebej v zimskem času bodimo zato še toliko pozornejši na otrokove osnovne potrebe po zdravi hrani, vodi, dovolj gibanja, spanja in čim več sproščenih trenutkih. Ob tem lahko otroku pomagamo tudi z močjo ameriškega slamnika, ki bo otrokove obrambne moči organizma zelo okrepil. Posebej otrokom so namenjene Echinaforce žvečljive tablete, ki imajo dokazano tako preventivno kot kurativno delovanje. Če je otrok že zbolel, bo z njihovo pomočjo okreval hitreje, manj bo komplikacij in s tem potreb po antibiotikih, obenem pa bo otrok zboleval manj pogosto.

Besedilo: Sabina Topolovec

Oglejte si tudi:

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se