Se tudi vam ušesa pogosto mašijo in posledično vnamejo?

Ušesno maslo je naša pomembna zaščita ušesa, lahko pa tudi vzrok vnetju ušes in s tem slabi volji na dopustu. Kaj je ušesno maslo, kako nastaja, zakaj se kopiči in kako si pomagati na naraven način?

 

Kaj je ušesno maslo, kako nastaja in se izloča iz ušesa?

Cerumen ali ušesno maslo ni umazanija, kot marsikdo zmotno pomisli. Telo ga ustvarja samo z namenom čiščenja, nege in zaščite zunanjega slušnega kanala. Tvorijo ga izločki cerumenski žlez, loj in odmrle kožne celice. V njem najdemo glikopeptide, nasičene in nenasičene maščobe, hialuronsko kislino, encime in druge snovi.

Koža je edino na področju sluhovoda na takšnem mestu, da se površinske poroženele celice težko odluščijo in odstranijo same. Ušesno maslo jim pri tem pomaga, saj nadomešča fizikalno odstranjevanje odsluženih kožnih celic. V sestavi ušesnega masla zato ne najdemo le izločka ceruminalnih žlez (mastilk) in lojnic, ampak tudi odluščene celice kože.

Cerumen naš sluhovod ne čisti le od odmrlih kožnih celic, temveč ulovi in odnaša vse, kar tja uide. Torej, ker je lepljiv, se vanj ulovijo prah, spore glivic in druge nečistoče, ki zaidejo v uho. Odvračal naj bi od ušesa tudi žuželke.

Poleg naštetega pa cerumen kožo sluhovoda tudi vlaži in maže, ter med drugim ščiti pred škodljivimi mikrobi. V raziskavi vpliva cerumena na bakterije se ugotovili, da svež cerumen lahko ubije številne škodljive bakterije, ki zaidejo v uho. V drugi raziskavi pa so dokazali, da cerumen poleg bakterij obvlada tudi glivice in sicer kandido albicans.

Cerumen je v vodi netopen.Takoj ko nastane, je mehak, s staranjem pa oksidira in postaja vse trši.

Ušesno maslo ne nastaja v globini sluhovoda, ampak v zunanjem delu slušnega kanala. Žleze mastilke, katerih izločki tvorijo glavno sestavino ušesnega masla, se namreč nahajajo v koži zunanjih dveh tretjin sluhovoda. V globini sluhovoda jih ni.

Sluhovod se normalno lahko popolnoma sam očisti ušesnega masla. Izločanje tega iz sluhovoda med drugim omogoča že smer rasti kožnih celic - te rastejo v smeri ven iz sluhovoda. Nadalje nastajanje novega izločka iz cerumenskih žlez izpodriva starega. Premikanje čeljusti, ob npr. žvečenju hrane, pa čiščenje cerumna iz ušes še pospešuje.

Zakaj se pri nekaterih ušesno maslo kopiči?

Normalno izločanje cerumna iz sluhovoda je nujno za zdravje ušesa. Nasprotno, motnje v tem procesu lahko vodijo v težave z ušesi.

Strokovnjaki ocenjujejo ocenujejo, da ljudje najpogosteje iščejo zdravniško pomoč zaradi težav z ušesi, ki so posledica kopičenja ušesnega masla zaradi motenj v čiščenju le-tega iz ušesa. Tako se npr. kopičenje ušesnega masla pojavi pri 1 otroku od 10, pri 1 odraslem od 20 in pri več kot tretjini starejših ljudi in pri osebah z motnjami v razvoju.

Pogosto stimuliramo kopičenje ušesnega masla z nošenjem ušesnih slušalk, slušnih aparatov ali ušesnih čepkov za denimo zmanjševanje hrupa na delovnem mestu. Vse, kar dlje časa držimo v ušesu, spodbuja uho k večji proizvodnji ušesnega masla, ki ščiti naše uho. Poleg večje proizvodnje ušesnega masla pa lahko tega z naštetimi pripomočki porinemo globlje v uho. Če jih uporabljate, poskrbite za redno nego ušes.

Tudi nepravilno čiščenje ušes z vatiranimi paličicami, ki jih porinemo pregloboku v uho, lahko povzročijo zastajanje ušesnega masla, saj ga s tem porinemo globlje v sluhovod, od koder se z normalnim samočistilnim procesom težje izloča.

Prepogosto čiščenje ušes z vatiranimi paličicami ali z ušesnimi spreji lahko sproži še večje izločanje ušesnega masla. Uho namreč potrebuje zaščito. Če mu jo odtegujemo, jo bo tvorilo več.

Pri starejših ljudeh lahko do kopičenja ušesnega masla pride pogosteje tudi zato, ker ga nastaja več, obenem pa se zaradi poraščenosti sluhovoda še počasneje in težje pomika proti izhodu.

Do povečanega nastajanja cerumna prihaja tudi pri zadrževanju v prašnem prostoru. Večja produkcija ušesnega masla v tem primeru skrbi za čiščenje prahu iz sluhovoda.

Motnje v izločanju ušesnega masla naj bi pri nekaterih ljudeh nastale tudi zaradi motenj v luščenju poroženelih kožnih celic iz kože sluhovoda. V raziskavi kjer so preverjali sestavo ušesnega masla pri osebah, pri katerih je ušesno maslo ponavljajoče mašilo uho, so ugotovili, da maslo vsebuje večje plasti keratina kot običajno. Keratin je glavna beljakovina keratinocitov - kožnih celic.

Prav tako imajo težave z izločanjem ušesnega masla osebe z ozkimi sluhovodi in osebe z zaostalostjo v razvoju.

Posledice kopičenja ušesnega masla

Kopičenje ušesnega masla lahko vodi v manj ali bolj resne težave.

Kadar se v ušesu naredi čepek iz ušesnega masla, to lahko delno ovira naš sluh, lahko pa nam v ušesu tudi brenči in žvižga. Včasih lahko slišimo odmev lastnega glasu. Lahko se nam tudi vrti. Uho je lahko tudi srbeče ali boleče, posebej če se vname.

Žal pogosto zaznamo, da se nam ušesno maslo kopiči ravno na dopustu. S plavanjem v jezerih, bazenih, morju … pride v uho voda. Ta se zaradi ušesnega čepka iz masla težje izloči iz ušesa. Obenem pa tudi ušesno maslo zaradi prisotnosti vode nabrekne in še bolj zamaši sluhovod. Prevelika vlažnost v ušesu in razmehčana koža je odlična podlaga za razvoj mikrobov, ki tja pridejo z vodo. Posledica je lahko sprva le srbenje, če se vnetje razvije, pa še bolečina v ušesu in gnojen izcedek. Če težava (bolečine, slab sluh in izcedek) v treh dneh ne mine, je dobro poiskati zdravniško pomoč.

Kako preprečiti kopičenje ušesnega masla?

Če za čiščenje ušes uporabljate ušesne vatirane palčke, kar ni najbolje, pazite, da z njimi čistite ušesno maslo le z vhoda v sluhovod – to pomeni, ne globlje od tega, kolikor lahko v sluhovod sežemo s kazalcem.

Bolj priporočljiv način čiščenja cerumna je, da si pomagamo z naravnim čistilnim mehanizmom našega ušesa. Z uporabo oljnega pršila (npr. Vaxol), denimo, kožo sluhovoda vlažimo in z nje pomagamo odstranjevati nečistoče. Vaxol, ki vsebuje prečiščeno olivno olje farmacevtske kakovosti, cerumen tudi mehča in mu tako omogoča lažje izločanje.

Uporaba oljnih pršil je še posebej dobrodošla pri osebah z bolj suho kožo sluhovoda, ki se jim kopičijo odluščene kožne celice v sluhovodu, so nagnjeni k tvorbi bolj suhega cerumna oz. pri vseh, ki se jim ušesno maslo v sluhovodu kopiči oz. težje izloča (uporabniki slušnih aparatov, slušalk, ušesnih čepkov, pri zadrževanju v bolj prašnih prostorih …).

Mnogi z že formiranim ušesnim čepom po uporabi oljnega pršila niso potrebovali še čiščenja ušesa pri zdravniku, saj se je čep raztopil in se sam izločil. Če je bilo izpiranje kljub temu potrebno, je bilo to lažje in hitrejše.

Ker olivno olje med drugim vsebuje fenolne snovi, kožo sluhovoda tudi ščiti pred bakterijami in glivicami.

V kolikor se odpravljate na dopust, preverite, kako je z ušesnim maslom oz. preventivno očistite sluhovod z oljnim pršilom. Tako vašega miru na dopustu ne bo skalilo denimo vnetje ušes. Oljno pršilo enkrat do dvakrat tedensko z enim odmerkom popršite sluhovod. Oljno pršilo lahko uporabljate na dopustu tudi za zaščito ušes, zlasti če ste veliko v vodi in ušesa zaradi tega izgubljajo preveč zaščitnega cerumna.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se