6 načinov za živahno kroženje krvi …

Dobra cirkulacija krvi je eden od pokazateljev trdnega zdravja. Med ostalim preprečuje nastanek krčnih žil, glavobolov, mišičnih krčev in krvnih strdkov. Poglejmo, kako vse jo lahko poživimo.

 

  1. Na sprehod …

Na to ste verjetno najprej pomislili. Jasno je, da bo treba vstati in se gibati, če želimo krvni obtok spraviti v dober tek. A za to ni potreben naporen trening, saj delo zelo dobro opravi že sprehod v naravo.

Ker pa se ne moremo sprehajati ves dan, za cirkulacijo krvi skrbimo tudi med delom. Ker je to verjetno pretežno sedeče, poskrbimo za redne premore, ko se pretegnemo, naredimo vsaj nekaj korakov, predvsem pa ne križamo nog.

  1. Železna kri …

Pazite na ustrezno prehrano. Za dober krvni pretok potrebujete tudi živila, bogata z železom, saj je ta sestavni del hemoglobina, ki po krvi prenaša kisik. Privoščite si torej več črne čokolade, melase, stročnic, z železom pa so seveda bogata tudi gosja in goveja jetrca ipd. A pozor, absorbcija železa je zelo odvisna tudi od stanja vaše črevesne flore. Več o tem ...

Krvni obtok bo poživilo tudi redno uživanje nekaterih začimbnic, denimo ingverja in česna. Z njuno pomočjo bo tudi kri redkejša, nevarnost za krvne strdke pa opazno manjša.

  1. Suho krtačenje …

Pred prhanjem se je zelo koristno temeljito prekrtačiti, s čimer s kože odstranimo toksine in poživimo krvni obtok. Preprost postopek, ki ga je najbolje izvajati pred jutranjim prhanjem, izvajamo s krtačenjem kože v smeri srca, začenši z nogami.

  1. Zeleni, beli ali črni čaj …

Študije kažejo, da omenjeni čaji vsebujejo obilje antioksidantov, širijo arterije in pomagajo preprečevati srčno-žilne bolezni. Če vam omenjeni čaji ne ustrezajo, si lahko pomagate tudi z uživanjem soka rdeče pese (npr. Dr. Steinberger), ki poskrbi za boljšo prožnost krvnih žil, izboljša krvni pretok in niža krvni tlak.

  1. Sprostitev …

Dihalne vaje, meditacija, joga … telo sproščajo, nižajo krvni pritisk in izboljšujejo krvni pretok. Z globokim dihanjem izboljšamo delovanje pljuč in pretok limfe in krvi.

  1. Voda …

Dehidrirano telo je manj pretočno. Poskrbite za to, da boste dnevno popili vsaj dva litra vode. Poleti ji lahko dodajate tudi mnoga sveža zelišča in tako ustvarjate vedno nove okuse, obenem pa jo obogatite z zdravilnimi močmi dodanih zelišč. Preizkusite jo denimo z dodatkom citronke, vrtnice, mete, melise, limonskega timijana, limonske bazilike ipd.

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se