Štirje načini, kako naravno poskrbeti za »zračnost« srednjega ušesa

Vam občasno poka, žvenketa v ušesih, ne morete izenačiti tlaka v ušesih, npr. ob vožnji z dvigalom, letalom, ali po hribu navzgor/navzdol, rahlo slabše slišite, imate občutek polnosti srednjega ušesa, čutite rahlo bolečino, imate občasne vrtoglavice, se vam srednje uho pogosto tudi vname? Mogoče vaše težave izvirajo iz slabe »zračnosti« srednjega ušesa. Vzrok je lahko slabo prehodna evstahijeva cev.

Vloga evstahijeve cevi

Evstahijeva cev je drobna cevka, ki povezuje srednje uho z žrelom. Cevka se namreč konča v votlini žrela za sinusi in mehkim nebom. Preko nje srednje uho med drugim vzdržuje ravno pravšno zračnost, izenačuje pritisk in izloča morebitne izločke v smeri žrela. Kadar je evstahijeva cev normalno prehodna s srednjim ušesom, običajno ni težav, ko pa v evstahijevi cevi nastanejo blokade, lahko pride do zgoraj omenjenih težav. Tovrstne probleme z ušesi imajo še posebej pogosto otroci. Pri njih evstahijeva cev še ni popolno razvita, je krajša, mehkejša in zato pogosto zaprta. Problem pa je tudi v legi. Pri odraslih se evstahijeva cev spušča nižje proti žrelu, pri otrocih pa je skoraj vodoravna z ušesom, kar še dodatno otežuje iztekanje izločkov.  Kaj lahko sami storimo na naraven način, da ostane evstahijeva cev prehodna, srednje uho pa zdravo?

1.       Odpravite alergije

Sluznica, ki prekriva evstahijevo cev, lahko podobno kot nosna sluznica odreagira z otekanjem in izločanjem sluzi ob različnih alergijah, ki prizadenejo zgornja dihala. Posledica je lahko tudi zamašena evstahijeva cev, zaradi česar se spremeni pritisk v srednjem ušesu (npr. ne moremo izenačiti tlaka v ušesu) ali pa se npr. v srednjem ušesu naberejo izcedki, ki lahko povzročijo tudi vnetje. Če se vam torej težave z ušesi pojavljajo sočasno z alergijami, boste le z umirjanjem ali odpravljanjem alergij (osnovnega vzroka), lahko odpravili tudi težave z ušesi. Dobro je npr. pred ukrepanjem opraviti alergološke teste, da ugotovite, kaj alergije povzroča. Običajno se pri alergijah, ki zamašijo nos in nosne prehode (ter tudi evstahijevo cev) uporabljajo poleg sinteznih antihistaminikov tudi sintezni dekongestivi, ki zmanjšajo oteklost sluznic in izboljšajo prehodnost omenjenih kanalov, niso pa brez tveganja.  Zato je dobro, da se obvladovanja alergij lotite čim bolj naravno, če le gre. Več o tem preberite tu. Če se vam zgodi, da potujete z letalom v času, ko vas mučijo alergije, uradna medicina priporoča jemanje sinteznega dekongestiva ali/in  antihistaminika uro do pol pred poletom in po potrebi tudi pred pristankom. To onemogoči natekanje in zasluzevanje sluznice zaradi alergije, kar olajša izenačevanje pritiska v srednjem ušesu med vzletom in pristankom.

2.       Odpravite prehlad

Ko zbolimo za prehladom ali gripo, so običajno med drugim prizadeti tudi nos, sinusi in žrelo. Vneta sluznica teh področij je natečena in polna izločkov. Ker se evstahijeva cev odpira v žrelu, je pogosto ob prehladih prizadeta tudi ta. Zmanjšana prehodnost evstahijeve cevi pa lahko povzroči težave tudi srednjemu ušesu. Še več, mikrobi, ki povzročajo vnetje, lahko preko evstahijeve cevi vdro tudi v srednje uho. To se še posebej rado zgodi, kadar intenzivno izpihujemo zamašen nos. Pri takšnem početju namreč ustvarjen pritisk v žrelu potisne zrak z mikrobi po evstahijevi cevi v srednje uho. Zato je v izogib težavam z ušesi potrebno nos izpihovati nežno. Prav tako, če se težave z ušesi pojavijo ob prehladu ali gripi, je potrebno za odpravljanje omenjenih težav z ušesi odpravljati tudi prehlad.

Med številnimi protiprehladnimi ali protigripoznimi ukrepi (inhalacije eteričnih olj npr. Alfred Vogel Po-Ho inhalator, jemanje Sinupreta, grgranje razredčenega koncentrata sirotke A. Vogel Molkosan, uživanje pastil npr. Isla Moos… ) je dobrodošlo tudi uživanje ameriškega slamnika (A. Vogel Echinaforce) in pršenje grla z ameriškim slamnikom in žajbljem (A. Vogel Salvisan). Virusi se namreč najprej ob vdihu naselijo v mukoznih celicah sluznice žrela, se tu razmnožijo in povzročijo vnetje. Vnetje se nato širi naprej navzgor (sinusi) in/ali navzdol (pljuča). Pri tem pa je seveda lahko prizadeta tudi evstahijeva cev. Ker ameriški slamnik, pripravljen po recepturi švicarskega naturopata Alfreda Vogla, dokazano uničuje mikrobe tudi kontaktno, je pršenje grla z npr. Salvisan pršilom, preventivno ali pa kurativno dobra pomoč tudi za preprečevanje ali odpravljanje težav s srednjim ušesom. Torej, če se vam ob prehladih pogosto pojavijo tudi opisane težave, ne pozabite tudi na uporabo prišila z ameriškim slamnikom in žajbljem.

3.       Ne uživajte jedi, na katere ste občutljivi

Pogosto imajo težave z ušesi tudi ljudje, ki uživajo jedi, na katere so preobčutljivi. Posledica preobčutljivosti nanje je namreč med drugim nastajanje izcedka na sluznici evstahijeve cevi in posledično težave z ušesi. V raziskavi z leta 1994 na 104 otrocih z vnetjem srednjega ušesa so imeli štirje od petih preobčutljivost na določena živila. V reviji American Journal of Otology iz leta 1997 navajajo, da med živila, ki najpogosteje povzročajo preobčutljivost, sodijo pšenica, mleko, koruza, jajca, kvas in soja. Z izločanjem teh živil lahko preverite ali težave z ušesi izvirajo iz njihovega uživanja.

4.       Drugi ukrepi za odpiranje evstahijeve cevi

Takoj ko začutite omenjene težave z ušesi, jih lahko poskušate obvladati na naslednje načine. Zajemite sapo in nežno, a odločno pihnite skozi zamašen nos, pri čemer imate usta zaprta (ne v primeru prehlada, ker s tem porinete mikrobe v srednje uho!). Pritisk zraka bo odprl evstahijevo cev in pritisk v ušesu se bo izenačil, kar boste zaznali v rahlem poku in izginotju težave z ušesom. Ponovite po potrebi. Podobno pomaga tlak v ušesu izenačiti tudi način, da z zamašenim nosom pogoltnemo nekaj vode. Prav tako za odpiranje evstahijeve cevi pomaga, če spodnjo čeljust večkrat porinemo kar se da naprej. Namesto tega lahko večkrat usta tudi na široko odpremo. Nekateri holistiki svetujejo tudi naslednji način. Primemo ušesne mečice in nežno po potrebi večkrat,  na kratko, povlečemo stran od ušesa in navzgor. Napotke za pravilno izvajanje potega najdete na tej povezavi.

Zamašeno evstahijevo cev lahko odmašimo tudi s toplimi obkladki.  Na širše področje ušesa položite termofor. Toplota bo zmanjšala oteklino sluznice in olajšala iztekanje sluzi iz evstahijeve cevi, kar lahko odpravi tudi težave z ušesom.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se