Z „masažo“ nad žolčne težave

Imate tudi vi občasne težave z žolčnikom oz. ste nagnjeni k temu, da bi lahko imeli žolčne težave? Preberite, kako lahko žolčne težave obvladujete tudi s pomočjo masaže jeter in žolčnika ter aktiviranjem njunih energetskih poti.

Žolčne težave?

Žolčnik je majhna vrečica, ki leži pod jetri. Vanjo se izlivajo izločki jeter, ki formirajo žolč. Motnje v formiranju žolča in njegovem izločanju v prebavila lahko vodijo v številne manjše ali večje žolčne težave.  Npr. kadar se izloča premalo žolča v prebavila, nujnega za prebavo in vsrkavanje maščob in v maščobah topnih vitaminov A, D, E, K2, to na dolgi rok lahko pripelje do  pomanjkanja omenjenih vitalnih snovi. Posledica motenj v formiranju in izločanju žolča pa je lahko tudi nastanek žolčnih kamnov. Najpogosteje nam težave povzročajo prav holesterolni žolčni kamni. Razlogov za njihov nastanek je več, npr. prevelika količina holesterola, ki se izloča iz telesa v žolčnik, premajhna količina žolčnih kislin v žolču, ki med drugim „razstapljajo“ holesterol oz. preprečujejo nastajanje holesterolnih žolčnih kamnov, nepopolno praznjenje žolčnika itd.

Pojav žolčnih težav je npr. pogostejši pri ljudeh, ki so pod kroničnim stresom ali so vzkipljivi, nervozni  (to med drugim vodi v ustvarjanje motenj v delovanju jeter in žolčnika), pri kronično dehidriranih ljudeh (premalo vode lahko zmanjša izločanje žolča, ki je večinoma sestavljen iz vode in žolčnih kislin), pri predebelih (najverejetneje zaradi pomanjkanja žolčnih kislin v žolču pride do presežka holesterola v žolču, kar otežuje praznjenje žolčnika ter omogača nastajanje žolčnih kamnov), pri obolelih za sladkorno (visoke vsebnosti trigliceridov  v krvi pri diabetikih, ki lahko spodbujajo nastanek žolčnih kamnov), pri ženskah (presežek hormona estrogena ob jemanju kontracepcije, nadomestne hormonske terapije … lahko poveča nivo hoelsterola v žolču in zmanjša gibanje žolčnika), pri premalo telesno aktivnih ljudeh (slabše praznjenje žolčnika), pri vseh, ki hitro hujšajo (povečano izločanje holesterola v žolč), pri dietah z veliko maščob in holesterola ter premalo zelenjave, ki čisti jetra (lahko povzroča veliko izločanje hoelsterola v žolč in upočasnjeno praznjenje žolčnika) itd.

Naravni načini obvladovanja žolčnih težav

Pri obvladovanju žolčnih težav si poleg nujnih sprememb v načinu življenja in odpravljanju obolenj, ki lahko vodijo tudi v žolčne težave, lahko pomagamo tudi z „masažo“ jeter in žolčnika ter aktivacijo njunih energetskih poti oz. meridianov. V kolikor že imate hujše žolčne težave, si te lahko pomagate blažiti še z naravnim zdravilom, ki vsebuje mešanico triterpenov: pinena, kampfena, cineola, mentona, mentola in borneola, raztopljenih v olivnem olju- Rowachol.

Masaža jeter in žolčnika

Z masažo jeter in žolčnika spodbudimo „ožemanje“ jeter in praznjenje žolčnika. Masažo lahko izvajamo sami vsaj 1-krat dnevno, lahko pa za to prosimo npr. partnerja. Jetra so pri odraslem velikosti nogometne žoge. Večji del jeter leži skrit pod desnim rebrnim lokom (glej sliko). Za masažo jeter se uležemo na hrbet in s prsti (palci) pritisnemo na jetra za rebernim lokom v smeri pljuč. Pritisk je vztrajen in ne premočan in naj traja ca. 1 minuto. Pritisk popustimo in ponovimo na točki blizu prejšnje. Jetra tako masiramo začenši pod rebernim lokom od desne strani telesa proti začetku leve strani telesa. Za lažjo predstavo si lahko ogledate naslednji video posnetek masaže jeter in žolčnika www.drberg.com/blog/the-liver-and-gallbladder-flush-using-acupressure.

Jetra in žolčnik pa lahko „pregnetemo“ tudi z izbranimi joga vajami (označenimi na fotografiji joga asan, povzeti iz spodnje povezave). Mednje npr. sodijo: stoja na ramenih (Sarvang-asana), ležeči lok – ležimo na trebuhu z dvignjenimi iztegnjenimi nogami (Shalabh-asana), lok – ležimo na terbuhu z dvignjenim trupom in nogami zvitimi v lok, pri čemer se držimo z dlanmi za gležnje (Dhanur-asana), kobra – ležimo na trebuhu z dvignjenim sprednjim trupom (Bhujang-asana) in raztegovanje hrbta – sedimo na tleh z iztegnnjenimi nogami, trup približamo (kot bi zapirali knjigo) nogam, z dlanmi objamemo stopala (Pachimot-asana). Več o joga asanah si lahko ogledate tukaj www.sivananda.org/teachings/asana/12-basic-asanas.html

Aktivacija meridiana jeter in žolčnika

Aktivacija energetskih poti oz. meridianov jeter in žolčnika z njihovim raztegovanjem s posebnimi vajami prav tako lahko pomaga preprečevati nastanek žolčnih težav ali pa blage težave celo umirjati. Potek meridianov žolčnika (GB-gallbladder) in jeter (LIV- liver) si lahko ogledate na priloženih treh fotografijah.

Meridian žolčnika v tradicionalni kitajski medicini imenujejo tudi meridian za odpravljanje bolečin. V vseh bolečinskih stanjih je namreč tudi energija žolčnika motena. Nekaj osnovnih koristi masaže (raztegovanja, akupresure …) vzdolž meridiana žolčnika so med drugim motnje v izločanju jeter in žolčnika, bruhanje žolča, bolečina v desnem hipohondriju, žolčne bolečine, zaprtje, glavobol, migrena, bolečine v trebuhu, bolečine vzdolž poteka meridiana, težave z živci vzdolž poteka meridiana, psihične motnje itd.

Nekaj osnovnih koristi masaže (raztegovanja, akupresure …) vzdolž meridiana jeter pomagajo med drugim tudi pri motnjah delovanja jeter, motnjah v prebavi, motnjah venske cirkulacije, motnjah splošnega ravnovesja telesa itd.

Z vajo raztegovanja meridiana žolčnika (in jeter), ki je nazorno prikazana na tej povezavi: www.youtube.com/watch?v=wJ0gGt7ZYtk  torej lahko aktivirate, to je „zbudite“, delovanje obeh meridianov, to pa meddrugim lahko izboljša tudi praznjene žolča iz žolčnika, s čimer se zmanjša celo možnost nastanka žolčnih kamnov.

Besedilo in foto: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se