Naravno nad hripavost

Predavatelji, napovedovalci, bralci, pevci, navijači na nogometnem igrišču ... verjetno se vam je že zgodilo, da ste zaradi naprezanja glasilk ostali brez glasu ali pa prišli na »slab glas«, kot se ob tej težavi tudi radi šalijo. Ker se izčrpanim glasilkam lahko v mrzlih mesecih pridruži še vnetje, je dobro glasilke ob govornih naporih ustrezno zaščititi oz. že prizadete glasilke čim prej pozdraviti. Preberite, kako vse lahko na naraven način obvladamo hripavost?

Napojite sluznice

Osnova zdravih sluznic (tudi na glasilkah) je njihova primerna vlažnost. Le vlažne sluznice imajo optimalno možnost, da se lahko ob večjih naporih oz. govornih naprezanjih in morebitnih napadih mikrobov v mrzlih mesecih učinkovito in hitro regenerirajo. Zato je pitje 2 do 2,5 litra vode dnevno ob normalnem psiho-fizičnem stanju osnovna potreba tudi naših glasilk. Če opazite, da imate suha usta, izsušene sluznice nosu, grla, vas boli glava, ste utrujeni, brezvoljni, izločate malo koncentriranega oz. temno obarvanega urina ... zelo verjetno popijete premalo vode!

Hrana, ki vlaži sluznice

Tradicionalne medicine priporočajo uživanje hrane, ki med drugim pomaga navlažiti in regenerirati tudi sluznice dihal. Svetujejo npr. uživanje korenja, hrušk, breskev, belušev, banan, sladkega krompirja, fižola, medu, kokosove maščobe, oljčnega olja, alg, mandljev itd.

V ta namen je tudi Kneipp priporočal pitje napitka iz medu. Pripravite ga tako, da v pol litra vrele vode raztopite 2 žlici medu, počakate, da se ohladi toliko, da ga lahko pijete in dodate sok ene limone.

Zelišča ob hripavosti

Alfred Vogel je npr. v knjigi Ljudski zdravnik zapisal, da sta odlični naravni zdravili za premagovanje hripavosti vrtna jerebika (Sorbus aucuparia) in navadni bedrenec (Pimpinella saxifraga). Lahko jih kombiniramo ali pa uporabljamo vsako zase, saj sta obe dovolj močni, da lahko regenerirata prizadeto sluznico glasilk. Uporablja se sveže ali posušene sadeže jerebike oz. koreninice bedrenca. Te preprosto večkrat čez dan dodobra zgrizemo in čim dlje zadržimo v ustih.

Poleg omenjenih je za obvladovanje hripavosti priporočal tudi uživanje sirupa iz smrekovih vršičkov (npr. Santasapina sirup), ki blagodejno deluje na sluznice dihal.

Zeliščar Jože Majes pa npr. ob hripavosti priporoča pitje čaja iz rastline, ki od nekdaj slovi kot rastlina pevcev – tj. iz repika (Agrimonia eupatoria). Iz rastline se pripravi liter poparka, ki ga pijemo čez dan po požirkih. Za obvladovanje hripavosti pa svetuje tudi nanašanje prahu ploda divjega kostanja direktno na področje glasilk. V ta namen olupimo plod divjega kostanja, ga narežemo, posušimo in zmeljemo v prah. Bodisi ob vnetju ali pa ob šibkosti glasilk prah s prstom trikrat na dan nanesemo globoko v grlo. Ponavljamo, dokler težava ne mine. Plod divjega kostanja v tinkturi pa lahko koristimo tudi za vratne obloge ob hripavosti. Majes svetuje, da tinkturo nekoliko razredčimo, nanesemo na gazo in nekoliko segreto ovijemo okoli vratuPoleg omenjenih zelišč pa je odlična pomoč glasilkam tako preventivno kot kurativno - tudi islandski lišaj (Cetraria islandica). Lahko ga pripravimo kot čaj in pijemo po požirkih čez cel dan, do izboljšanja. Uživamo pa ga lahko tudi v obliki pastil (npr. Isla Moos). Te so tudi zaradi praktičnosti uporabe (pastile lahko uporabljamo kjerkoli, čaj pa običajno le, ko smo doma) posebej primerne za preventivno uporabo npr. pred petjem, predavanjem ... ali pa za hitro umiritev že vzdraženega grla, suhega, dražečega kašlja in hripavosti. Pastile iz islandskega lišaja namreč vsebujejo veliko mucinov- zdravilnih sluzi, ki prekrijejo sluznico grla (torej tudi glasilk) in ji s tem omogočijo hitrejšo regeneracijo. Zdravilne sluzi namreč poskrbijo, da sluznica ostaja dobro navlažena ter zaščitena pred mikrobi in ostalimi dražečimi delci. Še močnejše delovanje od omenjenih pastil pa imajo pastile iz islandsega lišaja, katerim je dodana tudi hialuronska kislina (npr. Isla Medic Hydro+). Zaradi vsebnosti slednje, uživanje takšnih pastil še izdatneje vlaži, ščiti in pomaga k hitrejšemu celjenju oz. regeneraciji sluznice grla. Ena molekula hialuronske kisline namreč veže 1000 molekul vode.

Kopeli

Za obvladovanje težav z glasilkami so poznane tudi različne kopeli. Kopeli nog za pospeševanje znojenj je v svoji praksi uporabljal tudi poznani Kneipp. Te kopeli namreč v telesu pospešujejo regeneracijo oz. zdravljenje. V knjigi Veliki Kneippov priročnik avtorja J.H. Kaiserja je zapisano, da noge malo pod koleni namočimo v vodo temperature od 35 do 37 oC. V vodo nato v roku 25 minut dolivamo vročo vodo, tako da temperatura vode naraste na 40 do 45 oC. Na tej temperaturi jo vzdržujemo 5 minut. Po kopeli je pomembno, da noge čim prej osušimo in se uležemo v toplo posteljo ali z hitrim gibanjem poskrbimo, da noge ostanejo tople.

Vratni povoji

V starih časih so se pogosto ob težavah z glasilkami posluževali tudi Kneippovih hladnih povojev z kisom. Na splošno vsi povoji (hladni, topli, vroči) pomagajo pri razgradnji in izločanju strupnin. Hladne povoje pa naj bi uporabljali vedno ob pojavu vnetja. Z njimi namreč dosežemo še odvajanje toplote z vnetega predela, s čimer olajšamo okrevanje, težavo pa lažje prenašamo. Hladni ovoj (kot je zapisano v Velikem Kneippovem priročniku) pripravimo tako, da primerno široko tkanino namočimo v hladno vodo, kateri smo dodali vinski kis (na liter vode 6-10 žlic kisa). Tkanino ovijemo okrog vratu in jo pustimo tam, dokler se ne segreje (do 30 minut), nato postopek po potrebi ponovimo.

Z vokalno terapijo nad hripavost

V Mayo kliniki se za obvladovanje hripavosti poslužujejo tudi vokalne terapije za glasilke. Na nek način s takšno terapijo pevce, predavatelje ... naučijo preudarno uporabljati svoje glasilke. Več o tem si lahko ogledate na posnetku: Vocal Cord Therapy-Mayo Clinic.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se