Kako so povezana vnetja mehurja z mikrobnim svetom v črevesju in nožnici?

Vnetje mehurja je neprijetna in boleča težava predvsem nežnejšega spola. Razlog, zakaj pogosteje zbolijo prav ženske, je tudi kratka sečnica, skozi katero se lažje prebijejo škodljivi mikrobi iz bližnjega okolja (iz danke in nožnice). Ena od rešitev te težave je poleg dobre higiene tudi krepitev črevesne in vaginalne flore.

Kaj je črevesna flora in kako vpliva na mehur

Na sluznici črevesja prebiva nešteto različnih vrst mikrobov. Med njimi so tako koristni kot potencialno škodljivi. Tako tam npr. najdemo mikrobe iz rodov Bacteroides, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus, Clostridium, Lactobacillus in Ruminococcus pa tudi kandido, E. coli itd. Ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikrobi v črevesju pa ni ključno le za zdravje in dobro delovanje prebavil, ampak tudi za naše splošno zdravje in odpornost. Kadar npr. koristne mikrobe v črevesju uničujemo z uživanjem neustrezne hrane (preveč škroba, sladkorja, konzervirane hrane, s pesticidi kontaminirane hrane ...) ali npr. z jemanjem antibiotikov, kortikosteroidov ..., med drugim tvegamo prekomerno razraščanje škodljivih mikrobov, kot so kandida, E. Coli in drugih. Posledice so napihovanje, diareja, krči, slaba prebava zaužite hrane ..., lahko pa tudi težave z mehurjem. Slednje lahko ob porušeni črevesni flori nastanejo iz več razlogov. Npr. s slabo higieno ob iztrebljanju se lahko v črevesju prekomerno namnožena E. Coli prebije do sečnice, preko sečnice pa v mehur in povzroči vnetje. Dalj časa trajajoča porušena črevesna flora obrambo mehurja oslabi tudi zato, ker vodi v slabšo prebavo zaužite hrane, v slabše vsrkavanje vitalnih snovi v telo ter v posledično  zakisanost in zastrupljenost telesa. Zakisano in strupov polno telo pa je lahka tarča patogenih mikrobov in vnetje mehurja je hitreje tu. Da do tega ne bi prišlo, med drugim ...

... pazite na higieno ob opravljanju velike potrebe

Na splošno velja, da je v izogib vnetjem na mehurju dobro ob veliki potrebi danko obrisati v smeri stran od nožnice. V nasprotnem primeru prinesete mikrobe direktno na ustje sečnice, od kjer ti po kratki sečnici nimajo dolge poti, da vam povzročijo težave, še posebej če ste šibkejšega zdravja oz. imunskega sistema. Dodatno boste za zdravje mehurja poskrbeli, če se po vsaki veliki potrebi temeljito stuširate ali pa vsaj v bideju umijete.  Pri tem uporabljajte le naravna mila, ki ne dražijo sluznice in kože okrog danke in spolovil. Mnoga konvencionalna mila, narejena iz nafte, namreč med drugim spreminjajo kislost sluznice in kože ter s tem rušijo ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikrobi v korist slednjih.

... krepite črevesno floro

S krepitvijo koristnih mikrobov črevesne flore onemogočate razraščanje potencialno škodljivih mikrobov, kar tudi zmanjša verjetnost okužbe mehurja z njimi. Osnova krepitve črevesne flore je uživanje kakovostne naravne hrane, ki vsebuje pre- in preobiotike. Sem npr. sodi ekološka hrana, polna vlaknin. Vlaknin naj bi na dan za normalen potek prebave zaužili vsaj 30 gramov. Takšne vlaknine, ki še posebej ugodno vplivajo na prebavo (ker med drugim krepijo črevesno floro zaradi prebiotika inulina), najdemo npr. v artičokah, topinamburju, čebuli, česnu, špargljih in cikoriji.  Prav tako med prebiotično hrano, zaradi vsebnosti desno sučne mlečne kisline, sodi navadna sirotka, pa tudi močneje delujoča koncentrirana fermentirana in prečiščena sirotka (npr. A. Vogel Molksan), kaskadno fermentirani pripravki, probiotični jogurt, kefir, mlečnokislinsko fermentirani zelenjavni napitki, kislo zelje in repa itd. Mnogi od naštetih, če jih niso termično obdelali, vsebujejo tudi nekaj živih probiotičnih mikrobov, ki pomagajo nadomeščati probiotične mikrobe v črevesju. Vendar pozor, samo uživanje npr. jogurta ali kefirja s probiotičnimi kulturami ne bo dovolj za obnovo močno porušene črevesne flore. Zadostovalo bo za vzdrževanje zdrave črevesne flore, za obnovo porušene pa bo potrebno poseči po močnejših krepilcih črevesne flore. To pomeni, da boste za obnovo črevesne flore ob zaprtju, diareji, po jemanju antibiotikov, npr. zaradi vnetja sečil ... potrebovali pomoč  probiotičnih pripravkov. Te najdete v ampulah, kapsulah, napitkih ... Npr. med odlične probiotične pripravke, ki še posebej učinkovito zavirajo razvoj E. coli in na ta način pomagajo preprečevati vnetja sečil, sodijo takšni, ki vsebujejo probiotično glivo Saccharomyces boulardii.

Kaj je vaginalna flora in kako vpliva na mehur

Tako kot sluznico črevesja tudi sluznico nožnice prekriva mikrobni svet, ki pa v primerjavi z črevesno floro ni tako raznolik. Ključni mikrobi vaginalne flore, ki naj bi skrbeli, da je tam vse v najlepšem redu, so laktobacili. Ti torej na različne načine vzdržujejo zdravje nožnice, s tem pa posredno tudi zdravje sečil.

Npr. laktobacili skrbijo za pravšnjo kislost (pH pod 4,5) sluznice nožnice, ter na ta način zavirajo razmnoževanje škodljivih mikrobov, kot je kandida (npr. znana tudi po vnetju nožnice in sečil),  Bacteroides fragilis, E. coli (npr. znana po vnetju  sečil), Gardnerella vaginalis (npr. znana po vnetju nožnice), Mobiluncus spp., Neisseria gonorrhoeae, Peptostreptococcus anaerobius, P. bivia in Staphylococcus aureus.

Različni laktobacili, kot so L. crispatus, L. jenseni, L. vaginalis, proizvajajo tudi vodikov peroksid, ki prav tako pomaga obvladovati škodljive mikrobe. Vodikov peroksid npr.  inaktivira: HIV-1, herpes simplex virus tipa 2 (HSV-2), Trichomonas vaginalis (npr. poznan po vnetju nožnice), G. vaginalis, P. bivia in E. coli.  

Laktobacili na sluznici nožnice pa proizvajajo tudi protimikrobne peptide oz. beljakovine
(bakteriocine kot je laktocin 160 in krispasin), s katerimi še dodatno uničujejo škodljive mikrobe, kot so npr. G. vaginalis in P. bivia.

Ker je sečnica, ki vodi do mehurja, v neposredni bližini sluznice nožnice, je lahko porušena vaginalna flora (pomanjkanje varovalnih laktobacilov in presežek škodljivih mikrobov) razlog tudi za vnetje mehurja. Prekomerno razraščene glivice, E coli ali drugi škodljivi mikrobi, ki prekrivajo sluznico nožnice, namreč zlahka vdrejo preko sečnice tudi v mehur. Da do tega ne bi prišlo ...

... umivajte spolovila z naravnimi sredstvi

Ker naj bi bilo med drugim tudi delovanje protimikrobnih peptidov boljše ob nižjem pH ju, je ustrezna nega spolovil z naravnimi mili, ki ne rušijo kislosti sluznice in kože spolovil toliko bolj pomembna. Po vsakem tuširanju lahko ustrezen pH sluznice in kože spolovil vzdržujete tudi tako, da z roko, na katero ste kanili nekaj nerazredčnega Molkosana natrete še mokro sluznico in kožo spolovil.

... krepite vaginalno floro

Kar krepi črevesno floro, posredno krepi tudi vaginalno floro. Zato je najbolje ob vnetjih v nožnici, ki se lahko širijo na mehur, krepiti obe flori. Kajti, če ne krepimo črevesne flore, s tem telesu ne pomagamo priskrbeti potrebnih vitalnih snovi za rast, obnovo, razstrupljanje in razkisanje celotnega telesa (torej tudi spolovil in mehurja).

Poleg krepitve črevesne flore in s tem “istemske krepitve”  vaginalne flore, pa slednjo lahko krepimo tudi lokalno. Npr. znano je, da se vaginalne kapsule, ki vsebujejo laktobacile, kot so L. crispatus, ki jih vstavimo v nožnico, pogosto uporabljajo prav pri odpravljanju vnetij nožnice, pa tudi kroničnih vnetij na mehurju. To pa ni novost, saj so koristne laktobacile v nožnici na podoben način krepile že naše babice. Te so na zunanja spolovila za ohranjanje vaginalne flore nanašele probiotični (laktobacilov poln) jogurt. Ob težavah z vnetji v nožnici (npr. glivičnimi) pa so vanjo tudi vstavljale tampon,  namočen v takšen jogurt.

Koristne mikrobe v nožnici pa lahko preventivno in kurativno krepimo tudi z izpiranjem nožnice z mlečnokislinsko fermentiranimi pripravki. Npr. ob nožničnih vnetjih lahko sluznico spolovil vsak dan redno (do okrevanja) izpirate z razredčenim koncentratom fermentirane prečiščene sirotke Molkosan. To razredčite v razmerju 1:1 s prekuhano vodo, vlijte v mali irigator za nožnično izpiranje in do trikrat na dan izpirajte vaginalno sluznico. Če je koncentracija Molkosan : voda = 1: 1 preveč pekoča, ji dodajte več vode. 

Dodatna pomoč mehurju v stiski

V kolikor začutite, da so se mikrobi preko sečnice že prebili do mehurja (siljenje na uriniranje, pekoče uriniranje, težave  v mehurju ...) lahko le te obvladate tudi z naravnim rastlinskim zdravilom Canephron. Raziskave so npr. za kombinacijo korenine luštreka, lista rožmarina in zeli navadne tavžentrože (Canephron) potrdile protivnetno, diuretično, spazmolitično, antiadhezivno in protibakterijsko delovanje.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se