Devet čistilno - krepčilnih na enem mestu – Dr. Steinberger Sok Detox

Že diši po pomladi. Drevesne popke razganja od energije, telohi – prve cvetice, že poganjajo izpod snega. V nasprotju s prebujajočo se naravo pa smo mi v tem obdobju pogosto utrujeni, brez prave energije oz. elana. Kako vse nam lahko devet živil, ki jih najdemo tudi  v novem Dr. Steinberger Soku Detox pri tem pomaga?

Jabolka

Zaradi vsebnosti močnih antioksidantov (kvercetina, katehinov, epikatehinov, klorogene kisline, vitamina C…), vitamina B, vlaknin ter drugih blagodejnih snovi, nam jabolka še kako lahko pomagajo tako pri kratkotrajni revitalizaciji kot pri dolgotrajnem ohranjanju vitalnosti. Jabolko na dan odžene zdravika stran torej ni mit, ampak resnica. Seveda pa to velja le za ekološka jabolka. Največ dobrodejnih snovi imajo jabolka skritih tik pod lupino, zato jih ne lupite. Seveda, če nimate ekoloških jabolk, jih raje mirno olupite, ker se na istem mestu lahko nahaja tudi obilje ostankov pesticidov.

Jabolka naj bi pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov, ki jih pogosto pridobimo prav preko zime. Že 3-krat dnevno uživanje jabolk ali hrušk je v 12 tednih zmanjšalo telesno težo za 1,21 kg (Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women.Conceição de Oliveira M. et  al).

Ker jabolka vsebujejo netopne in topne vlaknine (npr. pektin), nam lahko pomagajo tudi pri odpravljanju zaprtja. To je pogosta težava, ki se pojavlja preko zime, saj se hitro zgodi, da v tem času pojemo premalo vlaknin (sadja in zelenjave). Ker zaprtje vodi tudi v zastoj toksinov v telesu, nam jabolka z odpravljanjem te prebavne težave pomagajo tudi pri čiščenju telesa.

Poleg tega pa je za pektin iz jabolk znano, da predstavlja hrano koristnim črevesnim mikrobom ter da pomaga debelo črevo tudi očistiti težkih kovin in podobnih toksinov, na katere se pektin veže. Npr. z uživanjem prahu jabolčnega pektina so celo uspeli zmanjšati posledice nuklearne nesreče v Černobilu. Jabolčni pektin iz črevesja namreč čisti tudi radioaktivne toksine.

Zaradi mnogih antioksidantov pa nam pomagajo tudi ščititi celice pred poškodbami s prostimi radikali. Študije razkrivajo, da imajo ljudje, ki uživajo več jedi z antioksidantom kvercetinom, kot so jabolka in čebula, manjšo možnost razvoja raka na pljučih (Intake of flavonoids and lung cancer.Le Marchand L. et al). Kvercetin v jabolkih pa naj bi varoval tudi pred rakom prsi, jeter in debelega črevesja. Zmanjšal naj  bi tudi riziko za razvoj diabetesa tipa 2. Uživanje jabolk in s tem antioksidantov  katehinov in epikatehinov pa povezujejo tudi z zmanjševanjem smrti zaradi srčno žilnih obolenj (Dietary catechins in relation to coronary heart disease death among postmenopausal women.Arts IC et al).

Če vam uživanje jabolk ne gre, lahko pijete tudi jabolčni sok (najbolje iz celih jabolk). Boste pa seveda največ blagodejnih učinkov deležni iz surovih jabolk. Čisti sok jabolk lahko vsebuje le tri odstotke antioksidantov v primerjavi s surovim jabolkom. V čistem jabolčnem soku tudi ni vlaknin. Mnoge vitalne snovi namreč ostanejo v jabolčnih tropinah, ko iz jabolk izcedijo sok.

Rdeča pesa

Ekološka rdeča pesa ne bo pomagala le pri razstrupljanju, ker stimulira in izboljša delovanje jeter, ampak bo tudi dobra podpora naši mišični vzdržljivosti in moči. Kar pomeni, da bomo z  njeno pomočjo lažje premagali spomladansko utrujenost.

Študije razkrivajo, da pitje pol litra rdeče pese na dan šest dni zapored lahko izboljša telesno vzdržljivost pri športu.  Mišice za svoje delo potrebujejo manj energije ATP in manj kisika. Povedano drugače, uživanje soka rdeče pese omogoča, da smo telesno aktivni dlje, preden se izčrpamo, kakor če pesinega soka ne uživamo. Zahvala za to gre visoki vsebnosti naravno prisotnih nitratov v pesi. V telesu se nitrati iz pesinega soka spremenijo v nitrite, ti pa v dušikov oksid. Za slednjega je znano, da širi oz. sprošča krvne žile in izboljšuje krvni pretok. Ker tako več kisika pride do mišičnih celic, te lahko proizvajajo več moči in delajo dlje, preden se utrudijo.

Pitje pesinega soka je iz istega razloga dobrodošlo tudi vsem, ki imajo težave s srčnim popuščanjem. Izboljšanje krvnega pretoka v mišicah izboljša dovoz kisika do mišic in s tem izboljša telesno aktivnost ljudi s srčnim popuščanjem. Gibanje je tudi pri teh bolnikih zelo pomemben dejavnik preprečevanja slabšanja težav.

Nove raziskave pa ugotavljajo, da rdeča pesa tudi izboljša prekrvavljenost možganov. Slednje je zlasti pomembno za starejše ljudi, saj z izboljšano prekrvavljenostjo možganov zaviramo nastanek demence ali pa izgube miselnih sposobnosti (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20951824).

Zaradi vsebnosti glicin betaina pa pomaga tudi pri zniževanju homocisteina, ki je npr. povezan z razvojem srčno žilnih obolenj.

Mango

Mango ni bogat le z antioksidanti (vitamin A, C, betakaroteni …), ampak tudi z vlakninami, ki hranijo koristne črevesne mikrobe ter tako skrbijo za dobro prebavo, ki je nujna, kadar želimo telo prečistiti.

Podobno kakor jabolka tudi mango dokazano ščiti pred razvojem raka (npr. debelega črevesa, prsi, prostate, pljuč in levkemije). Zaradi vsebosti B6 znižuje ožilju nevarni homocistein. Zaradi vitamina A in betakarotenov pa skrbi za zdrave sluznice in dober vid.

Seveda bomo od uživanja ekološkega svežega sadeža imeli največ koristi, dobrodošel pa bo tudi sok iz kaše manga, ki ima vse sestavine sadeža.

Acerola

Acerola sodi med sadeže, ki so izredno bogati s C vitaminom. Po vsebnosti tega vitamina naj bi jo prekašali le camu camu sadeži. Telesu pa ne bo pomagala le zaradi visoke vsebnosti vitamina C in drugih antioksidantov, ampak tudi zaradi vitaminov iz skupine B (niacin, folna kislina in riboflavin), ki pomagajo pri dobrem delovanju metabolizma. Antioksidanti acerole naj bi tudi pomagali pri reguliranju krvnega sladkorja – tako da upočasnijo sproščanje glukoze v krvni obtok, kar zmanjša visoka nihanja glukoze v krvi.

Zaužijete jo lahko v obliki tablet (npr. A.Vogel BIO C) ali npr. soka iz kaše acerole, ki vsebuje vse sestavine sadeža.

Kivi

Tudi kivi je bogat z antioksidanti. Npr. en sadež nas preskrbi z 154 % dnevne priporočljive doze vitamina C. Poleg  vitamina C pa vsebuje še vitamine A, E, K, betakarotene, lutein in ksantin. Kivi vsebuje tudi dobrodejne protivnetne omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v njegovih semenih.

Uživanje ekološkega svežega sadeža kivija ali soka iz njegove kaše, ki vsebuje vse sestavine sadeža, bo dobra pomoč za okrepitev telesa po utrujajoči zimi.

Pasijonka in ananas

Uživanje pasijonke in ananasa, ki sta med drugim bogata z vitamini A, B, C, L Carnitinom, bo prav tako dobrodošla spodbuda utrujenemu in izčrpanemu telesu. Npr. vitamin C nam pomaga, da se pozimi okrepimo med drugim tudi zato, ker poveča nastajanje telesnega antioksidanta – glutationa. L Carnitin pomaga pospešiti metabolizem in zmanjšati odvečno telesno težo. Poleg tega bromelain v ananasu pomaga očistiti črevo itd.

Matcha zeleni caj

Matcha je vrsta zelenega čaja, vzgojena, predelana  in pripravljena na poseben način. Npr. pri ostalih čajih pijemo zdravilne učinkovine, ki se po poparku izlužijo v vodi, pri matcha čaju zaužijemo vse. Ta se namreč nahaja v obliki prahu. Zmlete liste namreč pripravimo kot čaj, a brez precejanja. Zaradi zdravilnih lastnosti je matcha eden najbolj iskanih zelenih čajev na svetu. Imel naj bi v primerjavi z drugimi živili obilje antioksidantov, med katerimi je tudi EGCG (katehin epigalokatehin galat), ki naj bi izredno dobro deloval v boju proti raku.

Poleg antioksidativne pomoči in zdrave poživitve si od njega lahko obetamo še zvišanje ravni energije in vzdržljivosti, odpravljanje odvečnih kilogramov, čiščenje telesa (ima namreč tudi obilje klorofila), izbljšanje koncentracije itd.

Tudi tu velja, da boste največ dobrobiti deležni od zaužitja svežega, ekološkega matcha čaja.

Spirulina

Modro zelena alga spada med superživila s široko paleto vitalnih snovi. Pomaga nam zato lahko npr. pri čiščenju telesa (čisti tudi ostanke težkih kovin), izboljšanju prebave (spodbuja rast dobrih mikrobov), krepitvi imunosti, dvigovanju energije, odpravi odvečnih kilogramv itd.

9 čistilno -krepčilnih pomaga:

Jabolka

pri antioksidativni zaščiti celic,  čiščenju telesa,  prebavi, hujšanju …

Rdeča pesa

k boljšemu delovanju jeter, boljši prekrvavljenosti mišic in možganov, pomaga varovati ožilje …

Mango

pri antioksidativni zaščiti celic,  čiščenju telesa,  prebavi …

Acerola

pri antioksidativni zaščiti celic, delovanju metabolizma …

Kivi

pri antioksidativni zaščiti celic, zaščiti pred vnetji …

Ananas

pri antioksidativni zaščiti celic,...

Pasijonka

pri antioksidativni zaščiti celic,...

Matcha zeleni čaj

pri antioksidativni zaščiti celic, delovanju metabolizma, čiščenju, hujšanju ...

Alga spirulina

pri čiščenju, prebavi, hujšanju …

Seveda je dobro vsako od navedenih živil uživati v kar najbolj sveži obliki. Lahko pa jih zaužijete tudi v obliki soka, ki vse zgoraj naštete že vsebuje. Dr. Steinberger Sok Detox vsebuje bio jabolčni sok, bio sok rdeče pese (10 %), bio kašo iz manga, bio ananasov sok, bio kašo iz acerole, bio kašo iz kivija, bio sok pasijonke, bio matcha zeleni čaj (0,2 %), bio algo spirulina (0,1 %). 

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se