Seneni nahod

Kaj je alergija?

Beseda alergija izhaja iz grščine. Prvotno je pomenila »reagirati drugače«. Alergija je preobčutljivostna reakcija, torej nenormalno in burno reagiranje organizma na določeno snov. Snovi, ki povzročajo alergije, imenujemo alergeni. Bolnik pride v stik z alergenom pri vdihu, pri neposrednem stiku s kožo, s prehrano ali pa ga dobi v telo skozi žilo.

Ločimo več vrst alergenov, in sicer alergene iz bivalnega okolja, poklicne alergene, alergene iz prehrane, zdravila.

Alergijske reakcije so zelo različne. Nekatere se pojavijo v blagi obliki, nekatere pa so lahko tudi smrtno nevarne. Razlikujejo se po tem, kaj jih povzroča oziroma kateri del telesa prizadenejo. Bolnike najpogosteje obremenjujejo preobčutljivostne reakcije na zgornjih in spodnjih dihalih, na koži ali na prebavilih. Na dihalih se pokažejo kot neprijetno solzenje, pekoč občutek v očeh in kihanje, izcedek.

Pri zdravljenju alergij predvsem blažimo težave, ki pri tem nastanejo oziroma preventivno preprečujemo kontakt organizma z alergeni.

Seneni nahod ali alergijski rinitis

Nos predstavlja vhod v dihala, skozenj prihaja vdihan zrak, ki se v nosu segreje, navlaži, migetalke pa nase prilepijo drobne delce, prisotne v zraku in ga na tak način čistijo.

Spomladi se v zraku pojavljajo posamezne vrste cvetnega prahu, ki se zelo razlikujejo glede na klimatske pogoje in rastlinsko sestavo posameznega območja. Spomladanski seneni nahod, imenovan tudi sezonski alergijski rinitis, je alergija na vdihane pelode. Povzročajo ga leska, breza, vrba, v zgodnjem poletju bukev, javor, hrast in travniške rastline, v poznem poletju pa pelin in trstika.

Težave, ki se na začetku sezone pojavljajo pri senenem nahodu, so draženje nosu, trdega neba v ustih, zadnje stene žrela in oči. Sledijo jim solzenje, kihanje, voden izcedek iz nosu, včasih pa celo kašelj. Sluznica nosu lahko celo oteče, pojavi se izcedek in nos se lahko zamaši.

Celoletni alergijski rinitis ima podobne simptome kot seneni nahod, pojavlja se lahko v hujši in blažji obliki, ponavlja pa se skozi vse leto. Celoletno alergijo lahko povzročijo hišne pršice, perje, živalski prhljaj ali plesni. Pogost simptom je zamašen nos, ki lahko povzroči zaporo Evstahijeve cevi in posledica so težave s sluhom.

Pri alergijskem rinitisu lahko pride tudi do določenih zapletov, kot so ponavljajoče se okužbe obnosnih votlin (sinuzitis) in vnetni izrastki v nosu (nosni polipi). Najpogosteje se pojavlja v starostnem obdobju med osmim in dvajsetim letom. Poleg alergijskega vnetja nosu lahko povzroča tudi vnetje očesne veznice.

Pomoč …Nisita in Sinupret

Nisita neguje in varuje nos pri alergijskem rinitisu. Vsebuje naravne soli, natrijev klorid in natrijev hidrogenkarbonat. Te vlečejo nase vodo in tako ustvarjajo vlago v nosu.

Mazilo za nos Nisita®

Mazilo za nos Nisita ustvari na nosni sluznici zaščitni film, ki predstavlja mehansko zaščito pred draženjem cvetnega prahu in alergenov.

Pršilo za nos Nisita

Je sterilna izotonična raztopina, ki omogoča spiranje alergenov iz nosu. Ob redni dnevni uporabi v času cvetenja rastlin, katerih pelodi nas dražijo, je pomembna preventiva pred alergijskimi reakcijami. Z Nisita pršilom učinkovito izpihamo pelod iz nosu in tako preprečujemo alergijski odziv.

Sinupret

Kadar je posledica alergij zamašen nos, si lahko pomagamo tudi z zdravilom naravnega izvora Sinupret. Sinupret preprečuje v času alergij zamašitev obnosnih votlin in pojav sinuzitisa. Na voljo je v obliki peroralnih kapljic in tablet dveh jakosti (običajne in močnejše-BNO).
 

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se