Diete pri žolčnih kamnih

Pri bolnikih z žolčnimi kamni skušamo v obdobju brez težav z ustrezno prehrano preprečiti pretirano krčenje žolčnika in s tem premikanje kamnov. Prisotnost žolčnih kamnov pogosto spremlja tudi vnetje žolčnika, kar posredno povzroča motnjo v prebavi maščob. Hrana naj bo zato čim manj mastna, izogibati se je treba ocvrtim, težko prebavljivim jedem in jedem, ki napenjajo.

Pri napadu žolčnih kolik je priporočljiva stradalna oziroma postalna dieta s tako imenovano čajno pavzo.

Dovoljena živila
  • kruh (črn, ržen, polnozrnat, graham)
  • riž
  • testenine brez jajc
  • stročnice v manjših količinah (dobro kuhane, pretlačene)
  • pusto meso
  • posneto mleko
  • zelenjava (kuhana ali surova)
  • sadje in kompoti
  • pecivo z malo maščobe
  • sladkor, med
Prepovedana živila
  • mastno meso, slanina, mastne ribe
  • jajčni rumenjak
  • polnomastno mleko, smetana, majoneza
  • ocvrte jedi
  • vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc
  • suho sadje, lešniki, orehi, mandeljni
  • ostre začimbe
  • konzervirana živila

 

Postoperativna dieta
Bolniki z operativno odstranjenim žolčnikom imajo lahko v prehodnem obdobju (nekaj tednov) težave z napenjanjem po jedi in z driskami, zlasti če je hrana mastna. V tem obdobju priporočamo strožjo dieto brez vsebovanih maščob.

Pogrinjek
Dan lahko začnemo s svežim sadjem v manjših količinah in z mlečnimi jedmi (jogurt, manj mastni sir). Kruh naj bo star en dan.


Glavni obrok naj vsebuje nemastno mesno juho ali zelenjavno juho iz dobro prekuhanih in pretlačenih stročnic. Temu naj sledi meso (perutnina, govedina, teletina, nemastne ribe), pripravljeno z malo maščobe. Za prilogo lahko izberemo kuhano korenje, cvetačo, bučke, špinačo ali por.
Preprosta sladica naj bo nemastno pecivo ali kompot iz kuhanega sadja.
Pozno popoldanski obrok si sestavimo iz zgoraj omenjenih jedi.

Varovalna dieta
Obdobju s strogo izbrano hrano brez maščob naj sledi manj stroga dieta. V obroke postopoma vpeljujemo maščobe (olje, maslo, margarina), izogibati pa se moramo kavi, pravemu čaju, kakavu, oreščkom, gorčici, klinčkom, gaziranim pijačam in močnim začimbam.

Pogrinjek
Zjutraj si pripravimo žitarice z mlekom ali jogurtom. Mlečne izdelke lahko kombiniramo tudi s svežim sadjem. Da si bolnik hitreje opomore, svetujemo nekoliko več maščob, ki jih lahko vključimo v pripravo glavnega obroka. Mesnemu obroku (perutnina, govedina, teletina, nemastne ribe) lahko dodamo svežo (solate) ali kuhano zelenjavo. Stročnice in zelnice (zelje, ohrovt, brstični ohrovt) priporočamo le, če bolnik po tovrstni hrani nima težav.

Sladice naj bodo enostavne z nekaj več ogljikovimi hidrati in maščobami, brez kakava, kave in oreščkov. Zvečer si pripravimo lahek obrok žitaric in mleka ali svežega sadja.

 

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se