Enciklopedija rastlin

Črni bezeg


Črni bezeg (Sambucus nigra) iz družine Sambucaceae - bezgovke

Črni bezeg ali bezeg, kot mu pravimo, je pri nas zelo poznana in uporabljana rastlina. Najdemo jo v obliki grma ob cestah, na robu gozda in v bližini človekovih bivališč po vsej Evropi, zahodni in srednji Aziji in v severni Ameriki.

Črni bezeg spada v družino Sambucaceae - bezgovke. Je do 6 m visok, široko razvejan grm s svetlo rjavim ali sivim lubjem, na katerem so številne plutne bradavice. Listi so pernato deljeni. Majhni, rumenkasto beli in dišeči cvetovi so združeni v češulje. Črni plodovi vsebujejo temno vijoličast sok in tri semena.

Črni bezeg vsebuje flavonoide in eterično olje. Poveča znojenje in izločanje sluzi v bronhijih. Najpogosteje se uporablja pri prehladih in virozah s povišano temperaturo. Plodovi bezga vsebujejo vitamine C, B in E.

Najpogosteje se za zdravljenje uporablja čaj, v kulinariki pa ocvrto bezgovo cvetje kot sladica ali sok šebese (bezgovi cvetovi, voda, sladkor in limona). Iz cvetov mnogi izdelujejo sirup, ki se razredči z vodo ali doda čaju v času prehlada. Iz jagod se izdeluje tudi marmelada.

V ljudskem zdravilstvu velja, da čaj iz cvetov čisti kri in kožo ter odpravlja neprijeten telesni vonj. Iz plodov se pripravlja blago odvajalo, ki pa pomaga tudi proti kašlju ali pri gripi. Uživanje svežih jagod lahko povzroči bruhanje.

Vir:

1. Naravni zdravnik, Zdravje iz zdravilnih rastlin, SK LJ 1992
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Crni_bezeg
3. Prijatelj N., Farmakognozija. Rastlinske droge (za farmacevtske in kozmetične tehnike)

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

© 2006-2017 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.