Celostna nega zob pri otrocih - pomen notranje nege zob

Kdor se nege otroških zob želi lotiti celostno in opraviti s kariesom oz. zobno gnilobo, ne more mimo dejstva, da je optimalna nega zob več kot le izbira prave zobne ščetke ali dobre zobne paste. Kajti kljub rednemu čiščenju otrokovih zob bodisi z naravno bodisi s konvencionalno zobno pasto se bodo na njih še vedno lahko pojavljale težave. Preberite, zakaj je temu tako in kaj lahko poleg zunanje nege zob storimo, da bodo zobje naših otrok sijoče zdravi.

Glede na to, da smo o zunanji naravni negi zob pri otrocih že pisali v člankih Fluor potreben ali ne pri zobni negi otrok in Naravna nega zob - recept za zobno pasto brez fluoridov, bomo tokrat v nadaljevanju več besed namenili notranji negi zob. Naj pa še pred tem spomnimo, da so za malo starejše otroke primerne tudi naravne zeliščne zobne paste, ki jih je razvilo podjetje Bioforce - A.Vogel Zobna pasta iz echinaceje in A.Vogel Dentaforce zobna pasta. Prva je npr. odlična naravna nega zob, kadar so dlesni občutljive in krvaveče. Vsebuje namreč protivnetno delujoč ameriški slamnik. Za mlajše otroke, ki jih močni okusi zobnih past motijo, pa lahko med zobnimi pastami npr. podjetja Weleda, poiščete zobno pasto iz ognjiča.

Torej ni dovolj le negovati zobe od zunaj s čiščenjem, potrebno jih je negovati in njihovo zdravje ohranjati tudi od znotraj. Podobno kot naša telesa ob slabi hrani, dehidraciji, ponavljajočih se prehladih, obolenjih, čustvenih stiskah… trpijo pomanjkanje vitalne življenjske energije, vitalnih snovi,… se to lahko zgodi tudi pri otrocih. Posledica tega pa je lahko vidna tudi na zobeh.

Hrana in zobje

Vsi vemo, da se otroci večinoma zelo sladkosnedi in če jim to sladko razvado ne omejimo, npr. na občasno uživanje zdravih sladic, potem dolgoročno lahko trpi celo telo, vključno z zobmi. Če otrok npr. poje veliko hrane, polne belega sladkorja, bele moke, … se lahko v njegovem telesu poruši kislo bazno ravnovesje -  telo se »zakisa«. Strokovnjaki menijo, da se ob tem poruši ravnovesje kalcija in fosforja. Ko se to zgodi, mora telo za nevtralizacijo presežka kislih presnovkov ob uživanju takšne hrane črpati bazične minerale (npr. Ca) iz telesnih rezerv. To je iz kosti in tudi zob. Posledica tega pa je lahko tudi razvoj kariesa oz. zobne gnilobe. Za zdravje zob je torej nujno, da se predvsem škodljive sladkarije močno omeji ali pa zamenja z zdravimi sladicami. Več o zdravem sladkanju za otroke si lahko preberete tukaj.

Dobro je tudi ostala konvencionalna, vitalnih snovi osiromašena živila, ki v telesu ustvarjajo primanjkljaj vitalnih snovi, zamenjati z bolj kvalitetnimi ekološkim živili. Strokovnjaki, kot je npr. Dr. Weston Price, namreč ugotavljajo, da zobje trpijo, ko v naših telesih, poleg tega, da primanjkuje mineralov (kalcija,…), primanjkuje tudi vitaminov in sicer zlasti vitaminov A, D, E in K. Teh naj bi primanjkovalo prav zaradi uživanja sodobne konvencionalne (prazne) hrane. Da bi omenjeno pomanjkanje vitalnih snovi odpravili ali pa preprečili, priskrbite, da bodo otroci zaužili čim več naravne, na ekološki način pridelane in predelane hrane, polne vitalnih snovi. Posebej pa naj bi bilo za zobe koristno, da vključite v prehrano tudi obilje zelenjave, kokosovo olje (ki naj bi tudi opravilo z bakterijami, soodgovornimi za nastanek kariesa), ekološke mlečne izdelke (posebej maslo, sirotko), pa tudi ekološko meso, jetrca, morske sadeže ter kostne juhe (npr. kurjo juho).

Četudi je hrana za zobe optimalna…

Strokovnjaki ugotavljajo, da so zobje lahko na udaru tudi zato, ker omenjene vitalne snovi ne morejo v telo, četudi jih s hrano zaužijemo dovolj. Razlog je slaba absorbcija vitalnih snovi v telesu. Slaba pa je lahko npr. zaradi fitinske kisline, prisotne v zaužiti hrani, ali pa, denimo, zaradi porušene črevesne flore, ki pomaga pri prebavi in absorpciji vitalnih snovi iz črevesja v telo.

Zato strokovnjaki svetujejo, da se jedem, ki fitinske kisline vsebujejo veliko (npr stročnice, žita, …) izogibamo oz. jih pripravljamo tako, da fitinsko kislino razgradimo. To npr. dosežemo z namakanjem ali kaljenjem oz. z mlečnokislinsko fermentacijo teh jedi.

Črevesno floro pa naj bi redno negovali z ustrezno hrano in napitki kot so mlečnokislinsko fermentirano kislo zelje, repa, sirotka, kefir, probiotični jogurti… Odlična pomoč za krepitev črevesne flore pri otrocih pa je tudi uživanje nove koncentrirane sirotke z okusom granatnega jabolka in aronije A.Vogel Molkosan Fruit. To imajo otroci še posebej radi, saj je prijetnega sladkega okusa zaradi vsebnosti stevije - sladila, ki nima škodljivega vpliva na zdravje zob.

Fermentirana hrana in napitki pa so zobem lahko v pomoč tudi lokalno. Nekateri strokovnjaki namreč ugotavljajo, da je za zdravje mikroflore v ustih in s tem tudi za zdravje zob koristno, da ustrezno razredčene mlečno kislinsko fermentirane napitke, kot je npr. Molkosan in napitke z mlečnokislinskimi mikrobi, pred zaužitjem temeljito požvrkljamo po ustih. Na ta način namreč spodbujamo rast dobre ustne mikroflore, ki ščiti zobe, preprečujemo pa rast bakterij, ki bi lahko povzročile karies. Pri tem je dobro omeniti, da je Molkosan pred tem potrebno ustrezno razredčiti.

Voda – nujna tudi za zdravje zob

Poleg neustrezne prehrane pa težavam na zobeh botruje tudi pri otrocih pogost problem – dehidracija. Ker dehidracija prav tako povzroča zakisanost telesa, posledično črpanje bazičnih mineralov iz kosti in zob, si otroci tudi na ta način lahko pridelajo težave z zobmi. Otroci torej čiste vode običajno popijejo premalo. Kar pa je še huje, pogosto pitje vode zamenjajo za pitje sladkih sokov, raznih gaziranih pijač s problematičnimi sestavinami, kot je npr. fosforna kislina v gaziranih pijačah, … kar pa težave na zobeh le še poglablja. Da bi se navedenim težavam izognili, torej poskrbite, da bo omenjenih pijač otrok zaužil čim manj, ter da bo popil dovolj čiste vode. Po uradnih priporočilih naj bi otroci popili naslednjo količino vode: dojenčki okoli 150 ml/kg telesne teže, mlajši otroci 100 ml/kg, starejši otroci pa okoli 50 ml/kg. Da bi telo vodo lahko optimalno sprejelo, ne pozabite tudi na ustrezno dodajanje naravne soli. Npr. odrasli naj bi na 2 do 2,5 l vode na dan zaužili pol čajne žličke naravne soli (npr. himalajske, lahko v kombinaciji z zeliščno soljo A. Vogel Herbamare Original) v jedi ali pijači.

Tudi zobje potrebujejo telovadbo

Zobje za ohranjanje zdravja potrebujejo tudi redno »telovadbo«. Pravilo, da je potrebno hrano dobro prežvečiti, torej koristi tudi zobem. Namreč žvečenje zlasti trše, sveže hrane krepi tako zobe kakor dlesni, poleg tega pa še s površine zob sčisti nečistoče. Pustite torej otrokom, da občasno cele sadeže (jabolka, hruške, kumare,…) razrežejo kar sami s s svojimi zobki.

Tekst: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se