Higiena ušes

Uho
Uho je čutilni organ, s katerim zaznavamo zvok, ohranjamo ravnotežje in zaznavamo položaj telesa v prostoru. Sestavljeno je iz zunanjega, srednjega in notranjega ušesa, vsako od teh pa je razdeljeno še na številne manjše dele, od katerih ima vsak del točno določeno vlogo pri prevajanju zvoka iz okolja do možganov.

Kako zaznavamo zvok?

Zvok zaznavamo s pomočjo ušes, nizek zvok pa lahko zaznavamo tudi s pomočjo čutila za tip. Človeško uho je sposobno zaznati zvok med 12 in 20 Hz, vendar se to območje lahko spreminja glede na spol, starost in poklicno deformacijo sluha. Zvok se kot nihanje zraka pri bobniču pretvori v mehanične vibracije koščic srednjega ušesa. Naloga teh je prenesti čim več energije zračnega valovanja v energijo valovanja tekočine notranjega ušesa. Čutne celice so v notranjem ušesu, zato služita zunanje in srednje uho predvsem za to, da zbereta in ustrezno preneseta tlačne spremembe v notranje uho do polža. V polžu se številne slušne čutnice z mnogimi dlačicami vzdražijo. Ti dražljaji se nato prenesejo na čutilna živčna vlakna in potujejo po VIII. možganskem živcu do središča za sluh v možganih.



 

Higiena sluhovoda

Mnogo se govori o tem, da vatirane paličice za čiščenje ušes niso najboljša izbira. Te paličice so sicer primerne za čiščenje uhlja in vhoda v sluhovod, za čiščenje notranjosti ušesa pa njihova uporaba ni priporočljiva. Nepravilna uporaba paličic lahko poškoduje bobnič, še zlasti pri otrocih, poleg tega pa z uporabo paličic ušesno maslo potiskamo do bobniča, kjer se lahko strdi in posledično nastane čep, zaradi katerega se lahko razvije vnetje, ki povzroča bolečine in slabša sluh.  Dobro je vedeti, da ušesno maslo ni umazanija, ampak ščiti kožo sluhovoda pred izsušitvijo in pomaga pri odstranjevanju nečistoč iz njene površine.
Primeren način čiščenja ušes je uporaba za to namenjenih izdelkov, še zlasti, če se nam je že naredil čep ali pa se nam pogosto naredi.

Rešitev iz narave

Olivno olje, ki je glavna sestavina izdelka Vaxol, mehča in odstranjuje ušesno maslo na naraven način. Pripomore k hitrejši odstranitvi čepa iz ušesa in ščiti pred prekomernim nabiranjem ušesnega masla oziroma nečistoč v ušesu. Pršilo Vaxol je primerno za odrasle in otroke, starejše od 1. leta. Priporočamo ga ljudem s čezmerno tvorbo ušesnega masla, osebam, ki se jim ušesno maslo pogosto strdi, osebam z ozkim oziroma neobičajno oblikovanim sluhovodom, osebam, ki uporabljajo slušni aparat, slušalke ali ušesne čepke in osebam, ki se ukvarjajo z vodnimi športi. Pršilo Vaxol je enostavno in priročno za uporabo. Več o izdelku…

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se