Življenjski slog in (ne)mirnost otroka

Število nemirnih otrok strmo narašča. Zato so neredko krivi dejavniki, na katere v veliki meri vplivamo starši. Poglejmo, kako otrok preživlja svoj vsakdan? Kaj počne v prostem času, koliko časa preživite skupaj kot družina, kaj otrok je in pije …

Pustite otroka v naravo!

Narava je najboljša učiteljica in tam se bo otrok najbolje sprostil. Pojdite z otrokom v gozd in opazujte, kako se bo tam njegovo vedenje spremenilo.  Dopustite mu svobodo, naj skače, pleza po drevju, gradi most v potoku. Presenečeni boste ugotovili, da imajo otroci naravno prirojen čut za varnost. Običajno se zalomi, ko starši pretirano skrbijo in na otroka prenašajo svoj strah. Gozd pomirja, v njem otrok hitro odkrije tisoč in eno zanimivost. V gozd se lahko podate tudi skupaj z drugimi starši in njihovimi otroki. Medtem ko se bodo otroci sproščeno igrali, boste imeli dovolj časa za klepet. Iz narave se tako ne bo vrnil pomirjen le otrok, temveč bo z notranjim zadovoljstvom in mirom napolnjena vsa družina.

Ne bojte se klopov, strah nikomur ne koristi. Preberite, kako se lahko pred njimi ustrezno zaščitite.

Aktiven prosti čas

Otrok naj bo med prostim časom kar najbolj aktiven. Če je le mogoče, naj vsako prosto minuto preživi zunaj, naj se druži s svojimi prijatelji. Žoga, gumitvist, skrivalnice, lovljenje … niso danes nič manj privlačni kot nekoč. Obenem boste ugotovili, da otrok morda sploh ne potrebuje dodatnih ur atletike in podobno, ki zahtevajo predvsem vaš čas (in denar). Z igro, naj si bo zunaj ali v otroški sobi, posebej, ko so obenem zraven bratje in sestre ali prijatelji/sošolci, se otrok sprošča in hkrati nevede nauči mnogih socialnih veščin.

Omejite uporabo računalnika in telefona

Po šolah, kjer so že prepovedali uporabo mobilnih telefonov, opažajo med otroki več druženja med odmori. Otrok s težavo rešitve ne išče pri navideznih spletnih prijateljih, temveč za pomoč zaprosi sošolca. Tako se spletajo vezi, krepi družabnost, sklepajo prijateljstva.

Starši, dobro precenite, koliko dela za računalnikov otrokom res koristi, skrbno odmerite čas, ki je namenjen zabavi in bodite pozorni na vsebine, ki jih obiskuje preko spleta.

Učimo se z delom

Tudi doma, v prostem času, otroku omogočite čim več stika v živo. Pogovor je ključen, vzemite si čas zanj, vsak dan. Vsak trenutek z otrokom je dragocen, ne izpustite priložnosti za skupno preživljanje časa. To ne rabi biti vedno igra. Otroka aktivno vključite v svoj vsakdan. Počnite stvari skupaj, tako bo prejemal najdragocenejše življenjske nauke. Da otroci toliko časa preživijo na spletnih omrežjih, je krivo tudi to, da imajo premalo zadolžitev doma. Pomislite, kaj ste sami že znali postoriti pri njegovih letih?

Pazite na prehrano

Strokovnjaki so že dokazali jasne povezave med uživanjem visoko procesirane hrane (zlasti sladkorja) in obnašanjem. Enako opazujejo vzgojiteljice in učiteljice. Otroci so po obroku, polnem sladkorja, veliko bolj nemirni. Tisti, ki se tega zavedajo, otroke po takšni malici peljejo na zrak, kjer se lahko dobro premigajo. Po tem je delo v igralnici z njimi lažje in manj stresno.

Bodite dejavni starši, spremljajte jedilnik na spletnih straneh vrtca in šole. Povežite se z vodstvom, organizatorji prehrane in drugimi starši in dajte jasne pobude. Sladkor v prehrani otrok v vzgojno-izobraževalnih institucijah je treba zelo omejiti. Prvi ukrep je že pitje vode in nesladkanega časa.

Največ lahko k ozaveščanju o pomenu zdrave prehrane storite doma, s svojim vsakodnevnim zgledom. Naj vam otroci pomagajo v kuhinji, pri nakupu zdravih sestavin. Namenite mu del vrta na svojem vrtu, pojdite po hrano do bližnjega kmeta, v trgovinah pa pazljivo berite etikete. Kupujte živila v čim manj predelani obliki in čim bližje izvoru. Kuhajte vsak dan, naj v vaši kuhinji vedno prijetno diši. Pri tem se čim bolj izogibajte uporabi predelanih živil, zlasti belega sladkorja, bele moke, visoko procesiranih maščob. Kupujte živila brez aditivov, v čim bolj naravni obliki (npr. polnovreden riž, polnozrnate testenine ipd). Kuhajte z ljubeznijo. Potrebujete namig, kaj skuhati? Tukaj boste našli veliko receptov za zdravo kuhanje.

Pomen hidracije

Brez vode ni življenja in to ne velja le za rastline in živali. Od malih nog otroka navajajte na vodo, ta naj bo glavna in najpomembnejša tekočina. V poletnem času lahko vodo za spremembo obogatite s dodatkom svežega jagodičevja, začimbnic, vrtničnih cvetov ali pripravljate osvežilne limonade. Pozimi lahko vodo aromatizirate s poljubnim suhim sadjem. Uporabo ustekleničenih aromatiziranih vod ne priporočamo. Prav tako ne gašenja žeje s sladkanimi in/ali gaziranimi pijačami. Dobro in pravilno hidrirani možgani lažje in bolje delujejo. Otrok je posledično tudi bolj miren.

Bolj mirni z kapljicami iz svežega ovsa

Posebej v obdobjih, ki za otroka predstavljajo večje obremenitve (vstop v šolo po poletnih počitnicah, ocenjevalna obdobja ipd.), otroku lahko ponudite tudi povsem naravno prehransko dopolnilo iz svežega ovsa Avenaforce, ki so odlično naravno sredstvo proti nemiru in razdraženosti. Primerne so za otroke po 12. letu. starosti.

(Um)mirite sebe!

Za nemir otrok so neredko krivi tudi starši sami. Družine, v katerih vladata prepir in nerazumevanje, so odlična podlaga za nemirne otroke in vse diagnoze, ki iz tega izhajajo. Otroci ne zahtevajo veliko, ko občutijo brezpogojno ljubezen staršev. Ta se ne meri s številom igrač, znamk oblačil in mobilnih telefonov. Najbogatejše starše imajo otroci, ki jih vsak dan objamejo, jim znajo prisluhniti, v pravem času začutijo njihove potrebe. Takšni starši tudi vedo da potreba ni enako želja. Znajo postaviti jasne meje in se teh držijo. Vsi si želimo smerokazov, otroci jih nujno rabijo!

Besedilo: Sabina Topolovec

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se