Okrepite vene z divjim kostanjem

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Preberite, kako vašim nogam lahko pomaga divji kostanj.

Težave (otečene, utrujene ... noge) čutite zaradi slabosti ven

Venske žile opravljajo zahtevno nalogo transporta odslužene, strupov polne in s kisikom revne krvi navzgor po telesu oz. nazaj proti srcu. Pri tem jim pomagajo kri prečrpavati mišice nog, ko se gibljemo, globoko dihanje in delo srca, ki ob diastoli posesa kri vanj. Če zdravje venskih žilnih sten in njenih zaklopk prične pešati, dela ne zmorejo več optimalno opravljati. Do tega pa pride iz različnih razlogov, npr. če imamo pretežno neaktiven, sedeč način življenja, če zadržujemo dihanje zaradi kroničnega stresa, če se nekvalitetno prehranjujemo, smo kronično dehidrirani itd.

Zastajanje venozne krvi torej nastane zaradi preveč razširjenih venskih žil in zaradi slabega tesnjenja venskih zaklopk, ki venozno kri spuščajo nazaj navzdol. Pogosta posledica popuščanja ven je poleg utrujenosti nog, srbenja kože nog, nemirnih nog ponoči, izbočenih ven ... tudi otekanje nog pod kolenom. Otekanje npr. nastane zaradi iztekanja tekočine iz krvi preko stene razširjenih venskih žil v okolno tkivo (https://www.youtube.com/watch?v=krFLm7uywZk). Otekanje pa je tudi posledica slabega praznjenja venskih žil in posledično povečanega pritiska krvi na drobnih krvnih kapilarah. To povzroči, da vse več tekočine iz krvi prehaja tudi preko drobnih kapilar v medceličnino tkiv oz. ta tam zastaja, ker jo venske kapilare ne morejo pošiljati naprej venskim žilam. Limfni obtok, ki predstavlja tudi nekakšen amortizer za praznjenje odvečne tekočine iz tkiv, nekaj časa lahko amortizira slabše delo ven, v nedogled pa ne. Torej sčasoma otekanje nog pod kolenom nastane tudi zaradi vse večjega zastajanja tekočine v tkivih, ker limfni sistem ni več kos nalogi. Ko se uležemo in dvignemo noge, se torej oteklina nog ublaži, prav zato ker s tem pomagamo tako venam pri venskem pretoku krvi, kot tudi limfnemu sistemu, ki lažje sčisti nakopičeno tekočino v tkivu.

Kako vene krepi divji kostanj?

Da bi lahko težave, ki nastanejo zaradi slabosti ven, čim bolje obvladali, je seveda dobro poleg blaženja posledičnega stanja (dvigovanja nog ...) odpravljati tudi vzroke za nastanek slabosti ven. Tu pa si lahko, poleg uživanja kvalitetne, z antioksidanti in protivnetnimi snovmi bogate hrane, primerne hidracije telesa z vodo, obvladovanja stresa itd., pomagate tudi z izvlečki iz semen divjega kostanja.

Med glavne zdravilne učinkovine divjega kostanja sodi escin, ki dokazano krepi vensko ožilje. Poleg njega pa venskim žilam pomagajo tudi druge zdravilne učinkovine v kostanju, kot so bioflavonoidi, steroli, esencialna olja itd.

Zdravilne učinkovine divjega kostanja pomagajo tako, da izboljšajo elastičnost, tonus venskih žil na površini in v globini nog (ob jemanju tablet divjega kostanja), kar lahko omogoča razširjenim žilam, da se vrnejo v prvotno lego, zaradi česar tudi venske zaklopke lažje tesnijo. Prav tako učinkovine v divjem kostanju zmanjšujejo vnetje na venskem ožilju, kar zavira hitro širjenje venskega popuščanja. Posledično se izboljša tudi venskipretok in s tem zmanjšajo težave, kot so otekanje, boleče, utrujene, srbeče noge itd.

Kaj deluje hitreje in učinkoviteje -  tablete ali mazila iz divjega kostanja?

Ko noge poleti otečejo, mnogi šele takrat začnejo iskati učinkovito in hitro pomoč. V tem primeru bo uživanje izvlečkov divjega kostanja (npr. A. Vogel Venaforce) zaleglo bolj kakor zgolj mazanje z geli ali mazili iz kostanja. Razlog je v tem, da zdravilne učinkovine v obliki tablet, v nasprotju s tistimi v mazilu, ki prodrejo le nekaj milimetrov v globino, lahko dosežejo tudi globoke venske žile, ki so prav tako prizadete.

Torej poletne težave z venami boste hitreje ublažili ali odpravili, če boste zdravilne učinkovine iz divjega kostanja uživali. Seveda pa lahko vene krepite z mazili tudi od zunaj.

Kako do zdravilnih učinkovin iz divjega kostanja?

Zdravilne učinkovine iz svežega semena navadnega divjega kostanja pridobijo z namakanjem semen v mešanici alkohola in vode. Zdravilne učinkovine se iz semen sprostijo v omenjeno topilo in se v njem shranjujejo. Po določenem času namakanja vse skupaj prefiltrirajo tako, da ostanejo le zdravilne učinkovine v topilu - torej dobijo tinkturo.

Tinktura je osnova zaizdelavo mazila ali gela za nego krčnih žil, kakršno je npr. A. Vogel Venagel, ki ga odlikuje visoka vsebnost escina. Prav tako pa predstavlja tudi osnovo za izdelavo zgoraj omenjenih tablet iz divjega kostanja. Te izdelajo, ko z izhlapevanjem oz. odparjanjem topila (vode in alkohola) pridobijo zdravilne učinkovine. Tako mazila kot tablete so standardizirane na vedno isto vsebnost zdravilne učinkovine, zato od njih lahko vedno pričakujete iste učinke. Dokazano npr. je, da 12 tedensko uživanje takšnega zdravila podobno učinkovito deluje na zmanjšanje otekanja nog kakor uporaba kompresijskih nogavic. Najboljše učinke boste torej dosegli z dosegli z dolgotrajnim 3- do 6-mesečnim uživanjem takšnih tablet. Prvi učinki pa bodo vidni že po dveh do treh tednih jemanja. Omenjeni pripravki so na voljo v specializiranih trgovinah in lekarnah.

Za zunanjo nego oslabelih ven pa lahko proti koncu poletja, ko semena divjega kostanja dozorijo, tudi sami doma pripravite domačo tinkturo. Za to potrebujete 7 večjih ali 10 manjših plodov kostanja. Semena olupite, t.j. odstranite bodeči plašček. Nato sveža semena na drobno narežite, dajte v steklen kozarec in zalijte s pol litra 70 % alkohola. Kozarec zaprt hranite na temnem in toplem približno dva tedna. Nato precedite in dobljeno tinkturo shranite zaprto v temni steklenički. Uporabljate jo lahko zunanje kot obloge na koži nog, tako da del tinkture razredčite z istim delom vode. Ker alkohol lahko draži kožo, tinkturo uporabljajte previdno. Npr. dobro jo je kombinirati npr. z uporabo kostanjevega mazila ali pa šentjanževega olja.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se